Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Photo of the Day - Νομός Πρέβεζας, Νέα Κερασούντα - Κάστρο των Ρωγών (Βουχέτιο)


© 2010 epirotica

Νομός Πρέβεζας, Νέα Κερασούντα - Κάστρο των Ρωγών (Βουχέτιο)
Στο χώρο μεταξύ της Νέας Κερασούντας και της Πέτρας του Δήμου Φιλιππιάδας, πάνω σε λόφο, υψώνεται το Κάστρο των Ρωγών. Το κάστρο έχει κτιστεί στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας πόλης Βουχέτιο, επίνειο της Πανδοσίας που αποτελούσε αποικία των Ηλείων. Το 343/342 π.Χ. όταν το αποικιακό κράτος καταλύθηκε και οι αποικίες παραχωρήθηκαν στους Ηπειρώτες, η πόλη γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της.

Είναι μία από τις 70 Ηπειρώτικες πόλεις που κατέστρεψαν οι Ρωμαίοι. Η ίδρυση και ο εποικισμός της Νικόπολης οδήγησε τον οικισμό σε εγκατάλειψη. Οι Ρωμαίοι τον 3ο μ.Χ. αιώνα ισχυροποίησαν τα τείχη και τα συμπλήρωσαν.

Ακολουθούν οι Βυζαντινοί τον 13ο αιώνα που του έδωσαν τη μορφή που έχει σήμερα. Εδώ, το 1304 νικήθηκε από τον Δεσπότη της Ηπείρου Θωμά, ο Φίλιππος του Τάραντος που επιχείρησε να καταλάβει το Δεσποτάτο της Ηπείρου. Το 1338, το κάστρο έγινε ορμητήριο των επαναστατών της Ηπείρου κατά του Βυζαντίου επί Ανδρόνικου Γ' Παλαιολόγου. Τελικά παραδόθηκε από τον υπερασπιστή του Αλέξιο Καβάσιλα, στον Ιωάννη Καντακουζηνό, μετά από διαπραγματεύσεις.

Η μεσαιωνική πόλη των Ρωγών καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Οθωμανούς στο τέλος του 17ου αιώνα, κατά τον Βενετοτουρκικό πόλεμο. Στο χώρο του Κάστρου των Ρωγών, βρίσκεται η Μονή Θεοτόκου των Ρωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates