Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ηλιακοί Πύργοι παράγουν ηλεκτρική ενέργεια στην Ισπανία


Περισσότερα από 5.500 νοικοκυριά ηλεκτροδοτούνται πλέον από τον ΡS10, τον έναν εκ των δύο τεράστιων ηλιακών πύργων που βρίσκονται στα περίχωρα της Σεβίλλης (Sevilla) στην Ισπανία.

Γύρω από τον πύργο που έχει ύψος 160 μέτρων βρίσκονται 624 κάτοπτρα τα οποία αντανακλούν στον πύργο ηλιακές ακτίνες, θερμαίνοντας την κορυφή του με θερμοκρασίες που φθάνουν τους 600 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η θερμότητα χρησιμοποιείται για να μετατρέψει τεράστιες ποσότητες νερού σε ατμό, ο οποίος στη συνέχεια τροφοδοτεί γεννήτριες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Δίπλα από τον ΡS10 κατασκευάζεται ο ΡS20, ένας ηλιακός πύργος στον οποίο θα αντανακλούν τις ακτίνες του Ήλιου 1.255 κάτοπτρα, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες περίπου 12.000 νοικοκυριών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο ΡS20 θα αρχίσει να λειτουργεί το 2013.


Η Σεβίλλη επελέγη επειδή είναι μια από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην ηπειρωτική Ευρώπη. Τέτοιοι πύργοι παραγωγής ηλιακής ενέργειας έχει αποφασισθεί να γίνουν επίσης στο Μαρόκο και στην Αλγερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates