Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Η μαριχουάνα ... διέξοδος στην οικονομική κρίση


Άνεμος αλλαγής πνέει από άκρη σε άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών, από τη δυτική ακτή (Καλιφόρνια, Ορεγκον) μέχρι την ανατολική (Μέιν) κι από τον βορρά (Μοντάνα, Μίσιγκαν) μέχρι τον νότο (Νέο Μεξικό), σηματοδοτώντας μία πολιτική και δικονομική στροφή 180 μοιρών στο θέμα των ελαφρών ναρκωτικών και πιο συγκεκριμένα της ινδικής κάνναβης, η οποία προσεγγίζεται πλέον ως ανάχωμα στην οικονομική κρίση ικανό να αποφέρει στο κράτος δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της νομιμοποίησης και φορολόγησής της.

Με την ανοχή του Προέδρου Ομπάμα και κατά παράκαμψη της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, από τις 50 Πολιτείες των Η.Π.Α., 13 έχουν ήδη νομιμοποιήσει τη χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς-θεραπευτικούς σκοπούς κι άλλες 15 έχουν δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις προς την ίδια κατεύθυνση. Τι κι αν σε ομοσπονδιακό επίπεδο εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των σκληρών, ποινικά κολάσιμων και «ιατρικά άχρηστων» ναρκωτικών, σε περισσότερες από τις μισές Η.Π.Α. η μαριχουάνα πλέον πωλείται και αγοράζεται... με συνταγή ιατρού, ως αναλγητικό ικανό να καταπραΰνει χρόνιους πόνους, νευραλγίες και κινητικές διαταραχές, ως αντίδοτο στη ναυτία και στις τάσεις για εμετό, καθώς και ως διεγερτικό της όρεξης.

Τα ''φαρμακεία''
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Καλιφόρνιας, της πολυπληθέστερης αμερικανικής πολιτείας, εντός των συνόρων της οποίας λειτουργούν επί του παρόντος περίπου 700 εξειδικευμένοι χώροι πώλησης μαριχουάνας (αποκαλούνται «φαρμακεία μαριχουάνας»), με την πελατεία τους να υπολογίζεται συνολικά σε 400.000 άτομα (τόσοι είναι οι Καλιφορνέζοι στους οποίους έχει επιτραπεί η χρήση ινδικής κάνναβης για λόγους υγείας) και τα έσοδα καθενός εξ αυτών χωριστά να ανέρχονται κατά μέσον όρο σε 3 με 4 εκατ. δολ. ετησίως.

Στον δρόμο που ''φύτεψε'' η Καλιφόρνια κινούνται πλέον κι άλλες πολιτείες. Χαρακτηριστικά, στο Κολοράντο λειτουργούν επί του παρόντος 15 χώροι πώλησης μαριχουάνας, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες περίπου 24.000 χρηστών, στο Μίσιγκαν εκδίδονται κάθε μήνα περισσότερα από 1.000 πιστοποιητικά χρήσης κάνναβης και στο Νέο Μεξικό έχουν ήδη λάβει άδειες λειτουργίας πέντε φάρμες καλλιέργειας και επεξεργασίας του εν λόγω φυτού, ενώ στο βαριά πληγωμένο από την οικονομική κρίση Ντιτρόιτ άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του το πρώτο κολέγιο κάνναβης (το ''MedGrow Cannabis College'') καθιστώντας την παραγωγή και το εμπόριο μαριχουάνας υπόθεση... ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι Αμερικανοί δείχνουν να ανταποκρίνονται θετικά στις νέες μυρωδιές. Δημοσκόπηση της εταιρείας Zogby παρουσιάζει το 52% των πολιτών να τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας.

Νομιμοποίηση με την ανοχή του Ομπάμα
Η «ολλανδοποίηση» της Αμερικής ξεκίνησε ουσιαστικά στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη, όταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ ανακοίνωσε κατόπιν διαταγής του Ομπάμα πως οι ομοσπονδιακές αρχές στο εξής θα σέβονται την πολιτειακή νομοθεσία στο θέμα της μαριχουάνας (κοινώς τέρμα οι έφοδοι σε χώρους πώλησης και οι συλλήψεις στις περιοχές όπου έχει αρθεί η χασισοαπαγόρευση).

Οι λόγοι πίσω από την αλλαγή πλεύσης είναι... πρωτίστως οικονομικοί. Όπως το αλκοόλ και ο τζόγος στο παρελθόν, έτσι και η μαριχουάνα δύναται νομιμοποιούμενη να λειτουργήσει ως «σωσίβιο» σε καιρούς οικονομικής κρίσης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με υπολογισμούς του Τζέφρι Μάιρον, οικονομολόγου του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ενδεχόμενη νομιμοποίηση της μαριχουάνας στις Η.Π.Α. μεταφράζεται σε επιπλέον κρατικά έσοδα από τη φορολογία ύψους 7 δισ. δολ. ετησίως (1,4 δισ. δολ. μόνο στην Καλιφόρνια) και παράλληλα, σε εξοικονόμηση 13,5 δισ. δολ. (τα οποία σήμερα ξοδεύονται σε μέτρα καταστολής, περιπολίες, φυλακίσεις κ.ά.).

Το σχετικό νομοσχέδιο προτείνει φόρο 50 δολαρίων (σχεδόν 40 ευρώ) ανά ουγκιά (28 γραμμάρια), ενώ προβλέπει ότι θα φορολογούνται 500 τόνοι κάνναβης ετησίως. Δεν θα φορολογούνται οι μικρές προσωπικές καλλιέργειες και οι καλλιέργειες για ιατρικούς σκοπούς, αλλά μόνο οι φυτείες που παράγουν μεγάλες ποσότητες.

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
Οι γιατροί συνιστούν κάνναβη για κάθε ασθένεια...
Σε επίπεδο νομοθεσίας, η Καλιφόρνια υπήρξε η πρώτη πολιτεία των Η.Π.Α. που αναγνώρισε (ξεκινώντας σταδιακά από το 1996) στους ιατρούς της το δικαίωμα να ''συνιστούν'' (αποφεύγεται σκοπίμως ο όρος «συνταγογραφούν» προκειμένου να παρακαμφθεί η όποια αντίφαση προς την ομοσπονδιακή νομοθεσία) τη χρήση ινδικής κάνναβης σε άτομα που πάσχουν από μια σειρά συγκεκριμένων σοβαρών παθήσεων, αλλά και (αυτό προστέθηκε αργότερα) από ''οποιαδήποτε άλλη ασθένεια στην οποία η μαριχουάνα προσφέρει ανακούφιση''.

Εκμεταλλευόμενοι ακριβώς αυτό το παραθυράκι της ''οποιασδήποτε άλλης ασθενείας'', οι ιατροί της πολιτείας πλέον συνιστούν τη μαριχουάνα ως φάρμακο διά πάσα νόσον, από το άγχος και τους πονοκεφάλους μέχρι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και την αϋπνία. Οι «μαγικές συνταγές» χορηγούνται ουσιαστικά σε οποιονδήποτε το επιθυμεί, αρκεί να είναι άνω των 18 ετών και διατεθειμένος να πληρώσει μία επίσκεψη στον ιατρό (οι τιμές ξεκινούν από 99 δολ.). Νοσούντες και μη, οι Καλιφορνέζοι από τη μεριά τους... θέλουν κι άλλο.

Ενδεικτικά, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, το 56% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της πλήρους αποποινικοποίησης της μαριχουάνας στην Καλιφόρνια, γεγονός το οποίο έκανε τον κυβερνήτη Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ να θέσει το ζήτημα σε ''ανοιχτή διαβούλευση'' και οδήγησε σε πρόταση νόμου, ο οποίος μένει να εγκριθεί από τα καθ’ ύλην αρμόδια συμβούλια.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates