Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Η πρώτη ελληνική ταινία τέχνης, ''χαμένη'' για 58 έτη, με θέμα τη Μονή Δαφνίου επαναπατρίζεται και επαναπροβάλλεταιΠενήντα οκτώ χρόνια µετά την ''εξαφάνισή'' της η πρώτη ελληνική και πολυβραβευµένη ταινία τέχνης για τη Μονή Δαφνίου, αυτό το βυζαντινό μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο έχει υιοθετήσει η U.N.E.S.C.O., επιστρέφει στη µεγάλη οθόνη.

Χαμένη για έξι σχεδόν δεκαετίες, η πρώτη ελληνική ταινία τέχνης, αφιερωµένη στη Μονή Δαφνίου, επαναπατρίζεται από το Μόναχο για να προβληθεί και πάλι στις 15 Ιανουαρίου 2011 (18:30) στον πύργο Παλατάκι, στο Χαϊδάρι.

Η ταινία γυρίστηκε το 1951, σε μια εποχή κατά την οποία παρατηρείται άνθηση του ελληνικού κινηματογράφου και το ντοκιμαντέρ αποκτά όλο και περισσότερους θιασώτες. Υπό την επήρεια αυτού του κλίματος, ο Άγγελος Προκοπίου παίρνει την απόφαση να γυρίσει την πρώτη μικρού μήκους ταινία τέχνης µε πρωταγωνίστρια τη Μονή Δαφνίου.

Για να επιτύχει το ποθητό αποτέλεσμα και για να ''δημιουργηθεί μια ταινία και να συναγωνισθεί µε ελληνικά χρώματα τις ξένες του είδους της'', ο δημιουργός της εξηγεί στον Τύπο της εποχής πως επιστράτευσε σκαλωσιές και ειδικό φωτισμό.

Και όπως αποδείχθηκε τα κατάφερε, καθώς η ταινία απέσπασε δύο πρώτα βραβεία καλύτερου ντοκιμαντέρ: στα φεστιβάλ του Εδιμβούργου και της Νέας Υόρκης το 1952. Στην Αθήνα προβλήθηκε στον κινηµατογράφο ''Άστυ''.

Χαµένο για 58 χρόνια το ντοκιµαντέρ ήταν γνωστό µεν στους κινηµατογραφικούς κύκλους, αλλά ουδείς µπορούσε να το εντοπίσει. Το υλικό του είναι πολύτιµο, όχι µόνο επειδή αποκαλύπτει στοιχεία για την κινηµατογραφική ιστορία, αλλά και επειδή αποτυπώνει την περιοχή Δαφνίου στις αρχές της δεκαετίας του '50.

Τελικά εντοπίστηκε
Άνθρωπος-κλειδί για τον εντοπισµό του ασπρόµαυρου, αγγλόφωνου και διάρκειας 16 λεπτών κινηµατογραφικού υλικού αναδείχθηκε ο αντιπρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Θεόδωρος Αδαµόπουλος, ο οποίος αναζήτησε επί χρόνια την ταινία στη Γερµανία και τελικά κατάφερε να την εντοπίσει στα αρχεία της Ταινιοθήκης του Μονάχου.


Πηγή: In

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates