Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Το Αρχαιότερο γνωστό ως σήμερα Οινοποιείο ανακαλύφθηκε σε Σπήλαιο στην Αρμενία / Earliest Known Winery Found in Cave ιn Armenia

Photo by Gregory Areshian-National Geographic

Προϊστορικό οινοποιείο έκρυβε μια σπηλιά στο σύμπλεγμα Areni-1 της Αρμενίας, κοντά στο χωριό Areni στα νότια σύνορα της χώρας με το Ιράν.

Σύμφωνα με αναφορά της National Geographic Society που κυκλοφόρησε στο περιοδικό ''Journal of Archaeological Science'', η εγκατάσταση αποτελείται από πατητήρι και αγγείο απορροής χωρητικότητας 60 λίτρων, ενώ εντοπίστηκε και κύπελλο πόσης. Την αποκάλυψη έκανε αρχαιολογική ομάδα με μέλη από την Ιρλανδία, την Αρμενία και τις Η.Π.Α. με επικεφαλής τον καθηγητή του U.C.L.A. Hans Barnard.

Το αρχαίο οινοποιείο χρονολογείται μέσω ραδιοχρονολόγησης και βοτανολογικής ανάλυσης στο 4100 π.Χ., χρονολογία που το καθιστά ως το αρχαιότερο γνωστό μέχρι σήμερα οινοποιείο.

Παραδόξως, το γειτονικό στο σπηλαιώδες σύμπλεγμα χωριό είναι διάσημο για τα κρασιά του, γεγονός που ανάγει στο χώρο μια οινοποιητική παράδοση μεγαλύτερη των 6.000 ετών!


English version
As if making the oldest known leather shoe wasn't enough, a prehistoric people in what's now Armenia also built the world's oldest known winery, a new study says.

Undertaken at a burial site, their wine making may have been dedicated to the dead—and it likely required the removal of any fancy footwear.

Near the village of Areni, archaeologists have unearthed a wine press for stomping grapes, fermentation and storage vessels, drinking cups and withered grape vines, skins, and seeds, the study says.

"This is the earliest, most reliable evidence of wine production. For the first time, we have a complete archaeological picture of wine production dating back 6,100 years", said archaeologist Gregory Areshian of the University of California, Los Angeles (U.C.L.A.).

The prehistoric winemaking equipment was first detected in 2007, when excavations co-directed by Areshian and Armenian archaeologist Boris Gasparyan began at the Areni-1 cave complex.

In September 2010 archaeologists completed excavations of a large, 2-foot-deep (60-centimeter-deep) vat buried next to a shallow, 3.5-foot-long (1-meter-long) basin made of hard-packed clay with elevated edges.

The installation suggests the Copper Age vintners pressed their wine the old-fashioned way, using their feet, Areshian said. Juice from the trampled grapes drained into the vat, where it was left to ferment, he explained.

The wine was then stored in jars—the cool, dry conditions of the cave would have made a perfect wine cellar, according to Areshian, who co-authored the new study, published Tuesday in the ''Journal of Archaeological Science''.

Πηγή / Source: Νational Geographic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates