Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού



Το πραγματικό κόστος κατασκευής ενός ''πράσινου'' Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό ανέρχεται σε € 47 εκατομμύρια υπολογίζοντας τα έργα πρασίνου στο τμήμα που είναι σήμερα διαθέσιμο για φυτεύσεις και διαμορφώσεις. Για όλη την έκταση το αντίστοιχο κόστος φτάνει τα € 101 εκατομμύρια.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την τελική φάση της μελέτης για το χώρο τού πρώην αεροδρομίου, την οποία πραγματοποίησε το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) για λογαριασμό των δήμων Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Όπως ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης επίκουρος καθηγητής κ. Ν. Μπελαβίλας, τα έξοδα συντήρησης, καθημερινής φροντίδας και φύλαξης τού πάρκου εκτιμώνται κατά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης στα € 5 εκατομμύρια ανά έτος ενώ, στη δεύτερη φάση, για το σύνολο της έκτασης στα € 10 με € 12 εκατομμύρια ανά έτος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μπελαβίλα ''είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι το συνολικό έργο θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια, παρότι τουλάχιστον η μισή έκταση μπορεί να ανοίξει στο κοινό άμεσα και να αρχίσει να πρασινίζει, όπως έγινε και με το πρώην αεροδρόμιο Tempelhof του Βερολίνου τον Μάιο 2010''.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ο Εθνικός Κήπος ολοκληρώθηκε σε 100 χρόνια, το Πεδίο του Άρεως περίπου σε 50. Το ίδιο και τα άλση της Καισαριανής, του Λυκαβηττού, του Φιλοπάππου. Το ίδιο συνέβη με τα δυτικοευρωπαϊκά και βορειοαμερικανικά πάρκα. ''Στην περίπτωση της Αθήνας χρειάζεται να οργανώσουμε ένα σχέδιο με ορίζοντα 10 – 20 χρόνων'', επεσήμανε.

Τα απαραίτητα κονδύλια για τη δημιουργία και συντήρηση του Πάρκου, σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχουν. Ακόμη και με βάση τις υπάρχουσες προβληματικές συμβάσεις των ολυμπιακών και άλλων εγκαταστάσεων του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, ''αν υπήρχε ορθή διαχείριση και συνέπεια πληρωμών, το πάρκο θα είχε υλοποιηθεί ήδη και θα είχαν εξασφαλιστεί σε βάθος χρόνου τα έξοδα λειτουργίας του'', τόνισε ο κ. Μπελαβίλας.

Όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη, τα συνολικά έσοδα τα οποία επρόκειτο να εισπραχθούν μεταξύ των ετών 2004-2010 ανέρχονται σε € 87,3 εκατομμύρια. Από αυτά δεν εισπράχθηκαν € 40,1 εκατομμύρια ενώ ταυτόχρονα ξοδεύτηκαν € 28,2 εκατομμύρια. ''Αν τα έσοδα εντάσσονταν ως εθνική χρηματοδότηση στα ευρωπαϊκά έργα πρασίνου για την Αθήνα, με τη συνήθη αναλογία εθνικής - ευρωπαϊκής χρηματοδότησης 25% - 75%, σε βάθος 15ετίας μπορούσαν να γίνουν έργα πρασίνου προϋπολογισμού της τάξης 1 δις ευρώ. Θα μπορούσαν δηλαδή, και μπορούν ακόμη, να κατασκευαστούν 2 με 3 πάρκα μεγέθους Ελληνικού καθώς και όλο το σύστημα πάρκων και πράσινων χώρων του Λεκανοπεδίου'', σημείωσε ο κ. Μπελαβίλας.

Οι μελετητές του Ε.Μ.Π. μεταξύ άλλων προτείνουν:
- τη δημιουργία ενός μεγάλου ανοιχτού αθλητικού πόλου μητροπολιτικής εμβέλειας το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί κυρίως με τη συγκέντρωση των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά εντός του υφιστάμενου αθλητικού πόλου, την αποφόρτιση των παράκτιων εγκαταστάσεων και δημιουργία ναυταθλητικού κέντρου στην Ολυμπιακή μαρίνα,

- τη δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού, εκπαίδευσης και έρευνας στην περιοχή του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού,

- την ανάπτυξη και ένταξη στο πάρκο, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών,

- τη δημιουργία Ενυδρείου κατά το πρότυπο τού ''Θαλασσόκοσμου'' της Κρήτης,

- τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου για τις μεγάλες αρχαιολογικές συλλογές του Σαρωνικού και των Μεσογείων. Το ιστορικό υλικό της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας που διασώζεται εντός του πρώην αεροδρομίου προτείνεται να αποτελέσει τον πυρήνα του Μουσείου Αεροπορίας και να στεγαστεί στα ιστορικά hangars,

- την επανάχρηση πολλών υφιστάμενων κτηρίων για τη δημιουργία ενός τοπικού κέντρου με κοινωνικού χαρακτήρα χρήσεις (π.χ. παιδικοί σταθμοί, δημοτικά ιατρεία, κέντρα πρόνοιας τρίτης ηλικίας, σχολεία, μικρά γήπεδα, κ.α.) καθώς και για μικρής κλίμακας χρήσεις αναψυχής και εμπορίου,

- για το μεγάλο διατηρητέο κτίριο του πρώην Ανατολικού Αεροσταθμού χρήσεις με σαφείς όρους λειτουργίας (εκθέσεις, συνέδρια, επιστημονικά και καλλιτεχνικά γεγονότα κ.λ.π.).

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates