Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Αστεροσκοπείο Όρλιακα στα Γρεβενά



Το 2012, σε τρία χρόνια λοιπόν, αναμένεται η χώρα μας να αποκτήσει ένα ακόμη Αστεροσκοπέιο, το Αστεροσκοπείο του Όρλιακα στο ομώνυμο όρος του Νομού Γρεβενών. Η προσπάθεια που ξεκίνησε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών από κοινού με τον Επιστήμονα Θανάση Οικονόμου, Αστροφυσικό συνεργάτη της ΝΑΣΑ (N.A.S.A.), θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τα επόμενα χρόνια για το Νομό Γρεβενών, τη Δυτική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα.

θα μπορούμε από την περιοχή που μας υπέδειξε για την κατασκευή του Αστεροσκοπείου μαζί με την Ομάδα των Αστροφυσικών του Α.Π.Θ. και την Ομάδα των ερασιτεχνών Αστροφυσικών να βλέπουμε από τον ''Όρλιακα των Γρεβενών στον Όρλιακα του Άρη'', ονομασία που ο ίδιος έδωσε σε περιοχή του Κόκκινου Πλανήτη σε ανάμνηση της περιοχής που πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Η ιδέα της κατασκευής του Αστεροσκοπείου καθώς και η περιοχή στην οποία θα κατασκευασθεί τονίζει ο κ. Οικονόμου, προέκυψε στην πρώτη συνάντηση που είχε με το Νομάρχη πριν από ένα χρόνο κατά την διάρκεια συζήτησης.

Αρχικά είχε αποφασισθεί να έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα με στόχο να κάνουμε τους νέους να αγαπήσουν την συγκεκριμένη επιστήμη και να γίνουν μελλοντικά και οι ίδιοι επιστήμονες αλλά και να έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον άγνωστο κόσμο των πλανητών, όμως η δημοσιοποίηση του θέματος προκάλεσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων και έτσι καταλήξαμε το Αστεροσκοπείο να εξυπηρετεί και επιστημονικούς σκοπούς.


 

Μετά από τις αλλεπάλληλες επισκέψεις στην περιοχή και τις σχετικές μετρήσεις που έγιναν σε συνεργασία με τους Αστροφυσικούς του Α.Π.Θ. και τους ερασιτέχνες Αστροφυσικούς, οι οποίοι είναι από την αρχή δίπλα μας και μας στηρίζουν με κάθε τρόπο, καταλήξαμε ότι η περιοχή που θα γίνει το Αστεροσκοπείο είναι μία περιοχή που σαν αυτή δεν υπάρχουν πολλές στον κόσμο, είναι η καλύτερη που υπάρχει στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και την Νότια Ευρώπη, έχει την ελάχιστη φωτορρύπανση, είναι σε υψόμετρο 1.450 μέτρων και η πρόσβαση είναι άριστη.

Αποφασίσθηκε να τοποθετηθούν τρία Τηλεσκόπια. Το πρώτο θα εξυπηρετεί ερευνητικούς σκοπούς, το δεύτερο εκπαιδευτικούς και το τρίτο θα δίνει την δυνατότητα να γίνονται κάποιες μετρήσεις.

Πηγή: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών
Photo: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates