Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Οι νέες τάσεις στις φωτογραφικές μηχανές


Η «μάχη» των megapixels δείχνει να έχει φθάσει στο τέλος της και οι μεγάλοι κατασκευαστές ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών έχουν αρχίσει να ρίχνουν το βάρος τους σε άλλα χαρακτηριστικά των μοντέλων που παρουσιάζουν προκειμένου να πείσουν τους καταναλωτές να προτιμήσουν τα δικά τους προϊόντα.

Μέχρι πρότινος, ο αριθμός των megapixels, δηλαδή πόσο υψηλή ήταν η ανάλυση που προσέφερε ο αισθητήρας του φακού μίας φωτογραφικής μηχανής, ήταν ο τομέας όπου έδιναν έμφαση οι κατασκευαστές.

Οι τάσεις και οι απαιτήσεις όμως αλλάζουν και το βάρος πέφτει σε άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά και κυρίως στον επεξεργαστή κάθε ψηφιακής μηχανής. Πρωταρχικός στόχος πλέον είναι η βελτίωση της ποιότητας της εικόνας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό, ενώ παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή υπάρχει και στον τομέα της ευχρηστίας. Πρακτικά, μία καλή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή θα πρέπει να τραβά φωτογραφίες εξαιρετικής ποιότητας χωρίς να χρειάζεται ο κάτοχος να έχει προβεί σε έναν μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων.

Γι’ αυτό και δίνεται έμφαση, κατά κύριο λόγο, σε τέσσερις τομείς: ο πρώτος είναι αυτός του auto focus, δηλαδή της αυτόματης εστίασης του φακού σε πρόσωπα.
Ο δεύτερος είναι η μείωση του θορύβου, δηλαδή ο περιορισμός όσο περισσότερο του κόκκου που εμφανίζεται σε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης όταν μεγεθύνονται.
Ο τρίτος είναι η βελτίωση της ευαισθησίας στο φως και ο τέταρτος δεν είναι άλλος από την επιλογή των χρωμάτων. Ολα αυτά επιδιώκονται να γίνουν κυρίως με τη βελτίωση των επιδόσεων του επεξεργαστή εικόνας αλλά και με την ενσωμάτωση διάφορων τεχνολογιών από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

Παράλληλα, οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει και παρουσιάζουν φωτογραφικές μηχανές με πολύ βελτιωμένα χαρακτηριστικά σε τομείς όπως είναι το zoom. Οι αποκαλούμενες και compact high zoom, το κόστος των οποίων συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 350 και 500 ευρώ, είναι μεν σχετικά ευμεγέθεις, ταυτόχρονα, όμως, προσφέρουν πολύ περισσότερες δυνατότητες σε ερασιτέχνες φωτογράφους, οι οποίοι, όμως, δεν θέλουν να φθάσουν και στο σημείο να αλλάζουν φακούς στη μηχανή τους.


Για... επαγγελματικές επιδόσεις
Οι χρήστες που δεν έχουν πρόβλημα να εναλλάσσουν φακούς, προκειμένου να έχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να στραφούν στις αποκαλούμενες SLR φωτογραφικές μηχανές, το κόστος των οποίων έχει πέσει σε εξαιρετικά προσιτά επίπεδα, της τάξεως ακόμη και των 400 ευρώ.
Επίσης, μία νέα τάση που έκανε την εμφάνισή της είναι οι νέες μηχανές που ακολουθούν το πρότυπο micro 4/3. Δύο κατασκευαστές (Olympus και Panasonic) είναι αυτοί που προωθούν το συγκεκριμένο πρότυπο, όπου τα μοντέλα έχουν το μέγεθος μίας compact φωτογραφικής μηχανής, αλλά με την επιπλέον δυνατότητα της εναλλαγής φακών. Το κόστος, βέβαια, δεν είναι ευκαταφρόνητο, καθώς διαμορφώνεται σε επίπεδα άνω των 600 ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά κάποιες προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν για ενσωμάτωση χαρακτηριστικών επικοινωνίας με άλλες συσκευές, όπως ήταν μία μηχανή με WiFi, δεν φαίνονται να βρήκαν την ανταπόκριση που θα ήθελαν οι κατασκευαστές και προς το παρόν έχουν μείνει στο περιθώριο της αγοράς.
Βέβαια αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει, αλλά η ευκολία που προσφέρουν οι κάρτες μνήμης, θύρες τις οποίες έχουν όλο και περισσότερες συσκευές όπως υπολογιστές, εκτυπωτές και τηλεοράσεις, μάλλον κάνουν περιττή την ανάγκη για δικτύωση και των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών. 

Σε 4 μέτωπα
Η αυτόματη εστίαση σε πρόσωπα, ο περιορισμός του κόκκου που εμφανίζεται σε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης όταν μεγεθύνονται, η βελτίωση της ευαισθησίας στο φως και η επιλογή των χρωμάτων είναι οι τέσσερις τομείς στους οποίους εστιάζουν οι κατασκευαστές.

Βίντεο επιπέδου Full HD
Επίσης, όλες οι φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν πλέον και τη δυνατότητα λήψης video, κάτι που απαιτεί η πλειονότητα των καταναλωτών. Μάλιστα, η ποιότητα των video έχει αρχίσει να βελτιώνεται σε εντυπωσιακό βαθμό, καθώς όλο και περισσότερα μοντέλα έχουν τη δυνατότητα λήψης video πλήρους υψηλής ευκρίνειας με ανάλυση 1080p (full HD).

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates