Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στις Φθιώτιδες Θήβες Μαγνησίας



Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στην αρχαία πόλη των Φθιωτιδών Θηβών κοντά στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας, εν όψει των Μεσογειακών Αγώνων το 2013.

Μέχρι τότε, όσοι θέλουν να ανακαλύψουν τη σπουδαία πόλη του 4ου αι. π.Χ. με το εντυπωσιακό θέατρο που ήρθε στο φως το 1992 κατά τη διάρκεια εργασιών του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, θα πρέπει να τηλεφωνούν στην αρμόδια ΙΓ΄ Εφορεία και να ζητούν το κλειδί, καθώς μόνιμος φύλακας δεν υπάρχει.

Η επίσκεψη παρ΄ όλα αυτά θα τους αποζημιώσει, καθώς ήδη στον χώρο που ανασκάπτει το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών στην περιοχή Κάστρο (μεταξύ Μικροθηβών και Νέας Αγχιάλου) αποκαλύπτεται ολόκληρη πολιτεία με τείχος, ναό αφιερωμένο στην Αθηνά Πολιάδα, Ασκληπιείο και πολλά δημόσια κτίρια, ενώ ήδη από τα τέλη του 4ου αι. π.Χ. έκοβε δικό της νόμισμα.

Το πλέον εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό μνημείο της πόλης είναι μέχρι στιγμής το θέατρο, το οποίο εντοπίστηκε σε βάθος 3,20 μ. Καμωμένο από ανθεκτικό λίθο, διέθετε οκτώ κλίμακες ανόδου και επτά κερκίδες, ενώ η ανασκαφέας Βασιλική Αδρύμη διέκρινε δύο φάσεις: μία ελληνιστική και μία ρωμαϊκή, από την οποία μάλιστα έχουν διασωθεί τα ίχνη κιγκλιδωμάτων επί της ορχήστρας, απόδειξη πως το θέατρο είχε μετατραπεί σε αρένα και τα κιγκλιδώματα προστάτευαν τους θεατές από τα άγρια ζώα. Το σκηνικό οικοδόμημα διέθετε πέντε δωμάτια και διαδρόμους.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates