Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Βυζαντινό Μοναστήρι θα μετακινηθεί ολόκληρο επάνω σε ράγες

 

Απόσταση 100 μέτρων σε ανηφόρα θα ''διανύσει'' ένα βυζαντινό Μοναστήρι του Νομού Γρεβενών για να μην κατακλυστεί από τα νερά του Αλιάκμονα λόγω της κατασκευής μεγάλου φράγματος και ταμιευτήρα (υδροηλεκτρικό έργο Αγίου Ιλαρίωνα).

Πρόκειται για το Καθολικό της Παλαιάς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου στο χωριό Παναγία (πρώην Τορνίκι), χρονολογούμενο προ του 1400, όπως προκύπτει από επιγραφή στην οποία αναφέρεται ότι εκείνο το έτος πραγματοποιήθηκε ανακαίνιση του ναού και τοιχογράφησή του, ενώ άλλες αγιογραφήσεις έγιναν και το 1730.

Το εκκλησάκι, που βρίσκεται σε όχθη του ποταμού, θα μετακινηθεί ολόσωμο ώστε να τοποθετηθεί σε σημείο υψηλότερο κατά 29 μέτρα, όπου θα πλαισιωθεί και με άλλα τμήματα της μονής, τα οποία θα ανακατασκευαστούν. Όσον αφορά το τεχνικό μέρος, για τη μεταφορά του ναού θα χρησιμοποιηθεί ένα είδος έλκυθρου το οποίο θα κινηθεί επάνω σε σιδερένια ράμπα. Το όλο έργο άλλωστε έχει αναλάβει ο ειδικός στις μεταφορές κτιρίων μηχανικός κ. Δημήτρης Κορρές (η πρώτη ολόσωμη μεταφορά μνημείου από τον ίδιο ήταν της μικρής εκκλησίας των Αγίων Σαράντα στην Κηφισιά).

Η απόφαση για τη διάσωση του ναού είχε ληφθεί από το 2003, ωστόσο ύστερα από τις σχετικές μελέτες προέκυψε ότι η μέθοδος που είχε επιλεγεί, συγκεκριμένα ο εγκιβωτισμός του κτιρίου σε κλωβό από μπετόν, δεν ήταν η καταλληλότερη.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε έτσι τη νέα πρόταση, η οποία για να υλοποιηθεί θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα 20-30 ημερών, αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Άλλωστε έχουν ήδη γίνει εργασίες στερέωσης τόσο του Καθολικού όσο και του ξύλινου προστώου του, συντήρηση και στερέωση των τοιχογραφιών, περιδέσεις τοίχων κλπ.

Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από τη Δ.Ε.Η.


Πηγή: To Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates