Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Οβριόκαστρο Κερατέας: Ο ''πόλεμος'' των αρχαίων με τα απορρίματα



Στα όρια του αρχαιολογικού χώρου του Οβριοκάστρου στην Κερατέα έχει χωροθετηθεί από το 2003 από το ΥΠ.Ε.ΧΩ.Δ.Ε. Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Προηγουμένως είχε ζητηθεί η άποψη του Εφόρου Αρχαιοτήτων της περιοχής (Γ.Σταϊνχάουερ), ο οποίος τους είχε πει ότι δεν θίγονται οι αρχαιότητες. Έκτοτε, άνοιξε πόλεμος μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους και του Δήμου Κερατέας, που αντιτίθεται στο έργο. Οι κάτοικοι πήραν τα όπλα και μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να αποτρέψουν την εγκατάσταση του εργολάβου.

Το Οβριόκαστρο είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από τις 29.12.1995. Βρίσκεται σε ένα λόφο (5 χλμ. από το σημερινό οικισμό της Κερατέας και 10 χλμ. από το Σούνιο) στη Λαυρεωτική. Στο πάνω τμήμα του λόφου σώζονται ερείπια ενός οχυρού (κάστρου). Πιθανολογείται πως κατασκευάστηκε από δούλους τον 2ο αιώνα π.Χ. για την προστασία των μεταλλείων. Στις πλαγιές του λόφου οι αρχαιολόγοι Ευάγγελος και Όλγα Κακαβογιάννη έχουν βρει άφθονα κομμάτια προϊστορικών αγγείων, που ανήκουν στην Τελική Νεολιθική περίοδο (3500-3000π.Χ.), Πρωτοελλαδική (3000-2800π.Χ.) και Μεσοελλαδική (2000-1600π.Χ.).

Η περιοχή δεν έτυχε συστηματικής έρευνας ποτέ. Το τοπίο παραμένει αλώβητο από την αρχαιότητα. Έτσι, δεν φυλάσσεται. Γι΄ αυτό έχει καταστεί πεδίο πλούσιας αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας ήδη από τον περασμένο αιώνα. Αψευδείς μάρτυρες τα εκθέματα (αγάλματα, ανάγλυφα, αγγεία και επιγραφές) σε μουσεία του εξωτερικού. Από το Οβριόκαστρο προέρχεται και ο Κούρος της Κερατέας (1893), που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates