Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

''Με Θέα το Σύμπαν - Αστεροσκοπείο Σκίνακα'': Από την Κρήτη... στο Σύμπαν


Λευκούς νάνους, ένα ''χριστουγεννιάτικο δέντρο'', τη χρυσόσκονη των άστρων και άλλα εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα μάγεψαν τους επισκέπτες στο Επιμελητήριο Ηρακλείου κατά την παρουσίαση του έντυπου λευκώματος ''Με Θέα το Σύμπαν'' των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.

Οι ερευνητές παρουσίασαν σε γιγαντοοθόνη αλλά και σε έντυπο λεύκωμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης συναρπαστικές φωτογραφίες με ζουμ στο σύμπαν από το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, που βρίσκεται στα 1.750 μέτρα.

Μικροί και μεγάλοι που βρέθηκαν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου εντυπωσιάστηκαν από το ζωντανό θέαμα, αλλά και από τα ''μυστικά'' του σύμπαντος, όπως τα παρουσίασαν και τα ανέλυσαν οι ερευνητές Γ.Παπαμαστοράκης, διευθυντής του Αστεροσκοπείου Κρήτης, Μ.Παλαιολόγος, αστροφυσικός και Ν.Κυλάφης, κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

''Όλες οι φωτογραφίες έχουν γίνει από το αστεροσκοπείο Σκίνακα του Ψηλορείτη. Κάναμε τις καλύτερες δυνατές έγχρωμες φωτογραφήσεις χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά τηλεσκόπια ώστε να έχουμε μεγαλύτερη κάλυψη και καταγραφή των δεδομένων. Μέσα από τις φωτογραφίες και το νέο εκδοτικό λεύκωμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων οι πολίτες μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά του ουρανού, την αίσθηση του διαφορετικού, αλλά και να ενημερωθούν για τα στοιχεία και τα φαινόμενα του σύμπαντος'', δήλωσε ο κ. Παπαμαστοράκης. 

Οι δημιουργοίΣτο λεύκωμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης που κυκλοφόρησε και επιμελήθηκαν οι Γ.Παπαμαστοράκης και Μ.Παλαιολόγος γίνεται αναφορά για τα δισεκατομμύρια άστρα του γαλαξία μας, για τα 200 εκατομμύρια γαλαξίες του ορατού σύμπαντος, τους κομήτες, για τα πλανητικά νεφελώματα, τα φωτοστέφανα των λευκών νάνων, τον υπέρυθρο Δία, για την ήρεμη και την ταραγμένη ζωή των αστεριών κ.ά.

Γίνεται επίσης λόγος και παρουσιάζονται εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα νεφελώματα εκπομπής και ανάκλασης, τα οποία φέρουν ονομασίες λόγω ομοιότητας όπως: το νεφέλωμα του κώνου χριστουγεννιάτικου δέντρου, το νεφέλωμα της γούνας της αλεπούς, του πελεκάνου, του αλόγου κ.ά.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates