Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Ευτυχισμένη η Νέα Χρονιά 2010 / Happy New Year 2010





Ευτυχισμένη η Νέα Χρονιά


Happy New Year

Bonne Année

Gutes Neues Jahr

Próspero Año Nuevo




Video Track of the Day - ''Jan Driver - Kardamoon''




Jan Driver - Kardamoon






Jan Driver - Kardamoon
Label: Grand Petrol Recordings
Catalog No.: GP 018
Format: Vinyl, 12"
Country: Germany

Photo of the Day


Photo by Anke Seidlitz

Μια σαύρα Γκέκο.


English version
A green-eyed gecko.

Πηγή / Source: National Geographic

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Οι 10 Δημοφιλέστερες Αρχαιολογικές Ειδήσεις του 2009



To 2009 ήταν χρονιά πλήρης αρχαιολογικών ειδήσεων. Ήταν η χρονιά των εγκαινίων του νέου Μουσείου Ακρόπολης, της ανασκαφής των θησαυρών της Ελεύθερνας, αλλά και πολλών άλλων σημαντικών γεγονότων από το διεθνή χώρο, που φιλοξενήθηκαν στο δικτυακό τόπο του αρχαιολογίαonline.

Με κριτήριο λοιπόν την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών ειδήσεων, παραθέτουμε τις 10 δημοφιλέστερες αρχαιολογικές ειδήσεις της χρονιάς που πέρασε.

Οι κατακόμβες της Ρώμης αποτυπώνονται ψηφιακά
Λύθηκε το αίνιγμα της Σφίγγας;
Οι αρχαιολόγοι μιλούν για το νέο Μουσείο Ακρόπολης
Φλέβα χρυσού στην Ελεύθερνα
Κεφάλια θεών βρέθηκαν στο χώμα
Το νεκροταφείο της Πέλλας γεννά χρυσάφι
Περισσότερες οι στήλες των Μαραθωνομάχων στην έπαυλη του Ηρώδη Αττικού
Σώστε τα αρχαία θέατρα με SMS
Μυστικά και ψέματα για το εύρημα του αιώνα στη Βεργίνα
3.500 χρόνια σε ανάπαυση…


Πηγή: Arxaiologia

Φωτογραφική Έκθεση με θέμα ''Φως και Σκιές στα Βαλκάνια''



Στην Κωνσταντινούπολη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010, στρέφεται από τις πρώτες κιόλας ημέρες του νέου χρόνου το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, το Ε.Ι.Π. εγκαινιάζει τις πολιτιστικές ανταλλαγές της νέας χρονιάς με τη γειτονική χώρα.
Στις 9 Ιανουαρίου παρουσιάζει τη φωτογραφική Έκθεση ''Φως και Σκιές στα Βαλκάνια'' στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Beyoğlu που βρίσκεται στην πολύ γνωστή οδό Ιστικλάλ του κέντρου της Κωνσταντινούπολης.

Είναι η πρώτη έκθεση της χρονιάς, προέρχεται από την Ελλάδα, οργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με την Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Beyoğlu και αποτελεί μέρος του προγράμματος του Δήμου Beyoğlou ''Έτος 2010, Διαπολιτισμικός Διάλογος για την Τέχνη''.

Η έκθεση στόχο έχει την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και τη διασφάλιση της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έχει, ήδη, παρουσιαστεί το 2009 στο Βελιγράδι και το Βουκουρέστι. Οκτώ φωτογράφοι από ισάριθμες χώρες των Βαλκανίων δείχνουν με τις φωτογραφίες τους την ιδιαιτερότητα κάθε λαού, τις σύγχρονες τάσεις της δημιουργίας, τη ζωή και τις ιστορικές εξελίξεις σε μια περιοχή που συνεχώς μεταβάλλεται.
Συμμετέχουν οι φωτογράφοι Μπέβις Φούσσα (Αλβανία), Τιμουρτάς Ονάν (Τουρκία), Νίνα Νικόλοβα (Βουλγαρία), Μίλομιρ Κοβάτσεβιτς (Βοσνία), Στέλιος Ευσταθόπουλος (Ελλάς), Στάνκο 'Aμπατζιτς (Κροατία), Βιρτζίλ Μλέσσνιτσα (Ρουμανία), Ίμρε Σάμπο (Σερβία).


Περισσότερα
Δείτε την online έκθεση
Δείτε το video της έκθεσης

Οργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
Επιμέλεια: Μαγδαλένα Μιχαηλίδου
Διάρκεια : 9 Ιανουαρίου- 9 Φεβρουαρίου 2010


Beyoğlu Municipality Art Gallery ( Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi)
İstiklal Caddesi No: 217 Tünel
– Beyoğlu, Constantinople
Tel.: 099 0212 249 26 10
www.beyoğlu.bel.tr
www.beyoglusanatgalerisi.com





Πηγή: Ε.Ι.Π.

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Photo of the Day


© 2009 epirotica

Νομός Φθιώτιδας, ο καταρράκτης και ο νερόμυλος του Ματσούκα στην Υπάτη.


English version
Greece, Fthiotida Prefecture, cascade and Matsoukas' watermill in Ypati.

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Video Track of the Day - ''John Digweed and Nick Muir - Tangent (Timo Maas Mutantech Remix)''


John Digweed and Nick Muir - Tangent (Timo Maas Mutantech Remix)




John Digweed and Nick Muir - Tangent_Timo Maas Remix
Label: Bedrock Records
Catalog No.: BED81
Format: Vinyl, 12"
Country: UK

Αγωγή των παιδιών στην προϊστορική Θήρα




Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντλήσει κανείς πληροφορίες για ένα θέμα, όπως είναι η αγωγή των παιδιών σε μια κοινωνία, χωρίς να διαθέτει γραπτά κείμενα. Ωστόσο, η συνδρομή της κοινωνικής ανθρωπολογίας μπορεί να φανεί χρήσιμη στην ερμηνεία ορισμένων ευρημάτων που δεν θεωρούνται χρηστικά, όπως είναι τα παιδικά παιχνίδια.

Ανέκαθεν, τα παιχνίδια διακρίνονται ανάλογα με το φύλο των παιδιών, αποβλέποντας να μεταδώσουν γνώσεις και εμπειρίες που θα βοηθήσουν ένα άτομο να αντιμετωπίσει τη ζωή ως ώριμος άνδρας ή γυναίκα. Ωστόσο, στη Θήρα της Εποχής του Χαλκού, πέρα από τα αντικείμενα που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως παιχνίδια, η προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου μας έχει δώσει έναν αμύθητο πλούτο από τα πλέον φλύαρα αρχαιολογικά ευρήματα, τις αφηγηματικές σκηνές στις τοιχογραφίες. Είναι δε, αρκετές οι σκηνές που φαίνεται να σχετίζονται με τη μύηση, την αγωγή των παιδιών.

Οι γνώσεις που χρειάζονταν τα νεαρά άτομα της Θηραϊκής κοινωνίας έπρεπε να τους εξασφαλίζουν τα εφόδια για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Τα αγόρια, για παράδειγμα, είχαν ανάγκη να μάθουν τέχνες και να εξοικειωθούν με επαγγέλματα, όπως του γεωργοκτηνοτρόφου, του ψαρά, του οικοδόμου, του ναυτικού, του ξυλουργού, του μεταλλοτεχνίτη κ.ά., ενώ παράλληλα έπρεπε να μυηθούν για τις σχέσεις τους με το άλλο φύλο, ώστε με τον καιρό να μπορούν να γίνουν κι αυτά πατέρες και οικογενειάρχες. Από την άλλη μεριά, τα κορίτσια όφειλαν να εξοικειωθούν με τις οικιακές εργασίες και να μυηθούν στη διαχείριση του νοικοκυριού, παράλληλα δε να προετοιμαστούν ως μελλοντικές σύζυγοι και μητέρες. Τις γνώσεις αυτές τα παιδιά τις έπαιρναν πρωτίστως από τους γονείς αλλά και από συγγενείς και φίλους είτε παίζοντας είτε ακολουθώντας το παράδειγμα των μεγάλων.



Κουρεώτις
Ανάμεσα στα ευρήματα που έχουμε από το Ακρωτήρι περιλαμβάνονται και μικρογραφικά αντικείμενα, όπως ομοιώματα ανθρώπινων ή ζωικών μορφών (ειδώλια) ή σκευών τα οποία, ως παιχνίδια, θα μπορούσαν να έχουν λειτουργήσει ως όργανα μύησης των παιδιών σε διάφορες ασχολίες. Ωστόσο, στις τοιχογραφίες του Ακρωτηριού περιλαμβάνονται σκηνές, στις οποίες εικονίζονται νεαρά άτομα, κορίτσια και αγόρια, που σαφώς διακρίνονται από τους ενηλίκους, τόσο με τη σωματική τους διάπλαση, όσο και με την ενδυμασία και την κόμμωσή τους.

Η ανθρωπολογική έρευνα έχει δείξει ότι σε όλες τις κοινωνίες του πλανήτη, αρχαίες, παραδοσιακές ή εξελιγμένες, η κόμμωση συχνά χρησιμοποιείται για τη δήλωση συγκεκριμένων καταστάσεων στη ζωή των ανθρώπων. Στην αρχαία Αθήνα, το κούρεμα των αγοριών για την εγγραφή τους στους καταλόγους των εφήβων αποτελούσε σημαντικό κοινωνικό γεγονός. Η ημέρα της τελετουργικής αυτής διαδικασίας λεγόταν κουρεώτις, οι δε νεαροί μυημένοι, τα βλαστάρια για τα οποία καμάρωνε η αθηναϊκή κοινωνία, περνούσαν στην κατηγορία του κούρου και της κόρης, δηλαδή των κουρεμένων ατόμων (από το κείρω, κουρεύω).

Η κοπή των μαλλιών στις γυναίκες της αρχαίας Ελλάδας επίσης δήλωνε το πέρασμα σε κατάσταση πένθους. Η πανάρχαια αντίληψη ότι με την κοπή των μαλλιών θυσιάζεται συμβολικά το παλιό άτομο και ένα νέο γεννιέται, εξακολουθεί να επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας ανεξαρτήτως θρησκείας ή κοινωνικής εξέλιξης. Για παράδειγμα, η αφαίρεση μιας τούφας μαλλιών κατά τη βάφτιση του παιδιού σήμερα ή η κουρά των μοναχών, συμβολίζουν ακριβώς τον θάνατο του αμαρτωλού ατόμου και τη γέννηση μιας νέας προσωπικότητας. «Κείρεσθαι τον μύστακα και τοις νόμοις πείθεσθαι» (να κουρεύει το μουστάκι και να πειθαρχεί στους νόμους) ήταν προαπαιτούμενο για τον νομοταγή Σπαρτιάτη πολίτη. Κάτι παρόμοιο κρύβεται πίσω από το κούρεμα των νεοσυλλέκτων στρατιωτών: εξαφάνιση της εγωκεντρικής προσωπικότητας και μετασχηματισμό της σε πειθαρχικό άτομο.



Στάδιο μύησης
Το ιδιόρρυθμο κούρεμα των παιδιών που εικονίζονται στις τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου, συγκρινόμενο με αντίστοιχα παραδείγματα από αρχαίες ή τωρινές παραδοσιακές κοινωνίες, συνηγορεί στο να θεωρήσουμε ότι τα νεαρά αυτά άτομα βρίσκονται σε κάποιο στάδιο μύησης, δηλαδή σε κάποια φάση της αγωγής τους. Παραδείγματος χάριν, η νεαρή κοπέλα, που κοσμούσε την παραστάδα πόρτας στη Δυτική Οικία, εικονίζεται να θυμιατίζει το σπίτι, σαν να ασκεί, κατά κάποιο τρόπο, καθήκοντα οικοδέσποινας. Οι δύο νεαροί ψαράδες, επίσης από τη Δυτική Οικία, προτείνοντας με καμάρι τη συγκομιδή τους μοιάζουν σαν να διακηρύσσουν ότι έμαθαν σωστά την τέχνη που διδάχτηκαν, το ψάρεμα. Ακόμη, τα αγόρια που πυγμαχούν, από το Κτήριο Β, ίσως θέλουν να δηλώσουν ότι κατέκτησαν τα μυστικά και τα τεχνάσματα της πυγμαχίας, η οποία ενδεχομένως αποτελούσε μέρος της αγωγής τους. Σε άλλη σκηνή έχουμε μια μικρή κοπέλα που ασκείται στη συλλογή κρόκου (ζαφοράς) ατενίζοντας τη «δασκάλα» της επιζητώντας επιδοκιμασία.

Ενα μεγάλο τριώροφο κτήριο, η Ξεστή 3, λόγω μεγέθους, εσωτερικής διαρρύθμισης, πλουσιότατου τοιχογραφικού διακόσμου αλλά και λόγω παντελούς απουσίας οικοσκευής, έχει χαρακτηριστεί ως «δημόσιο». Οι σκηνές που εικονίζονται στις τοιχογραφίες του περιλαμβάνουν μόνο άτομα του ίδιου φύλου, από τα οποία τουλάχιστον ένα είναι νεαρής ηλικίας. Η εσωτερική διαρρύθμισή της και τα θέματα των τοιχογραφικών σκηνών μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η Ξεστή 3 ήταν αφιερωμένη σε τελετές μύησης, μία από τις οποίες είναι και η πιστοποίηση της ενηλικίωσης. Για παράδειγμα, η τοιχογραφία των «Γυμνών Αγοριών» απεικονίζει τη σκηνή, κατά την οποία το αγόρι που μεταφέρει το πολύχρωμο ύφασμα, προφανώς θα το χρησιμοποιήσει τυλίγοντάς το γύρω από την οσφυϊκή χώρα για να καλύψει την περιοχή των γεννητικών του οργάνων. Πρόκειται για το λεγόμενο «ζώμα» που, ως τμήμα της ανδρικής φορεσιάς των ενηλίκων, είναι γνωστό στο Αιγαίο τουλάχιστον από τη Μέση Εποχή του Χαλκού. Στην τελετή αυτή κεντρικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει η καθιστή ανδρική μορφή, ίσως ο μυσταγωγός, βοηθούμενος από δύο άλλα αγόρια, τα οποία προφανώς προετοιμάζονται για τη δική τους σειρά. Η επίσημη αυτή τελετή ένδυσης αποτελεί σημαντικό σταθμό στη ζωή του νεαρού αγοριού: στο εξής ως άνδρας πλέον δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί γυμνός.

Τα κορίτσια βέβαια ουδέποτε εικονίζονται γυμνά στην τέχνη της Θήρας. Γι' αυτό και το τελετουργικό της ενηλικίωσής του συμβολίζεται με άλλο τρόπο. Στη λεγόμενη τοιχογραφία των «Λατρευτριών» η νεαρή κοπέλα στο δεξιό άκρο της παράστασης, που ξεχωρίζει με το ιδιόρρυθμο κούρεμά της, έχει καλυμμένο το κεφάλι με ένα διάφανο πέπλο. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο πέπλος, όπως το ζώμα για τα αγόρια, συμβολίζει το οριστικό πέρασμα των κοριτσιών στην κατηγορία των ενηλίκων. Η πεπλοφόρος κόρη είναι πλέον γυναίκα έτοιμη να αναλάβει τις υποχρεώσεις της συζύγου, της μητέρας, της οικοδέσποινας. Αν η ερμηνεία που προτείνεται για τα παιδιά με την ιδιόρρυθμη κόμμωση είναι σωστή, και αν οι σκηνές που περιγράψαμε εικονίζουν όντως την τελική πράξη των σταδίων μύησης των παιδιών της θηραϊκής κοινωνίας, τότε μπορούμε να ερμηνεύσουμε το κτήριο, στο οποίο αυτή η τελετουργία ελάμβανε χώραν, η Ξεστή 3, ως κάτι αντίστοιχο με την αίθουσα τελετών των σημερινών πανεπιστημίων, τον χώρο δηλαδή της πανηγυρικής απονομής ακαδημαϊκών τίτλων.

Πηγή: Η Καθημερινή

Καστοριά, Σπηλιά του Δράκου: το πιο σύγχρονο Σπήλαιο στην Ελλάδα




Εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα συστήματα ανακύκλωσης του αέρα και διατήρησης της ισορροπίας του κλίματος είναι η Σπηλιά του Δράκου στην Καστοριά, ένα από τα πιο σύγχρονα σπήλαια των Βαλκανίων. Στη σπηλιά έχει εγκατασταθεί, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικό σύστημα που ελέγχει τη μετακίνηση των βράχων στο εσωτερικό της ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ενημέρωση για τις γεωλογικές μεταβολές.

Τα έργα ολοκληρώθηκαν και οι πύλες άνοιξαν για το κοινό ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν αύριο, 29 Δεκεμβρίου, από τον Υπουργό Πολιτισμού και τον Πρόεδρο της Βουλής. ''Όλα αυτά συνυπάρχουν με το εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό τοπίο της σπηλιάς'', λέει ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Τσαμίσης και επισημαίνει ότι οι προσπάθειες για την αξιοποίηση του σπηλαίου ξεκίνησαν από το 1998.

Η Σπηλιά του Δράκου ανακαλύφθηκε το 1940 από κατοίκους της Καστοριάς και πήρε το όνομά της από την είσοδό της που έχει τη μορφή στόματος δράκου. Ο μύθος της περιοχής αναφέρει ότι ο δράκος φύλαγε τη σπηλιά και έριχνε φλόγες από το στόμα του σε όποιον τολμούσε να πλησιάσει. Ακολούθησαν εξερευνήσεις και χαρτογραφήσεις του σπηλαίου το 1954, το 1963, το 1967 και το 1977 ενώ η πρώτη προσπάθεια διαμόρφωσης του χώρου της εισόδου έγινε το 1985.



Το σπήλαιο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης στο 2ο χλμ της παραλίμνιας οδού Σουγγαρίδη και λίγο πριν από την Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας. Η είσοδος απέχει περίπου είκοσι (20) μέτρα από τις όχθες της λίμνης και είναι κλειστή με πόρτα που τοποθέτησε ο Δήμος Καστοριάς.
Στο εσωτερικό του υπάρχουν μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα με εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο καθώς περιλαμβάνει επτά (7) υπόγειες λίμνες, δέκα (10) αίθουσες, πέντε (5) διαδρόμους-σήραγγες. Η μεγαλύτερη αίθουσα του σπηλαίου έχει διαστάσεις 45x17 μέτρα με το κεντρικό της τμήμα υπερυψωμένο και τις πλευρές της να καταλήγουν σε λίμνες. Η μεγάλη λίμνη του σπηλαίου που είναι και η βαθύτερη βρίσκεται δυτικά. Η θερμοκρασία εντός του Σπηλαίου είναι σταθερή όλες τις εποχές στους 16-18C, ενώ η υγρασία φτάνει στο 90%.

Στη Σπηλιά του Δράκου, που είναι από τα εντυπωσιακότερα αξιοποιημένα στον Ελλαδικό χώρο, δεν έχουν βρεθεί ίχνη ανθρώπινης παρουσίας, έχουν βρεθεί οστά αρκούδας των σπηλαίων ηλικίας 10.000 ετών. Η σπηλαία άρκτος είναι μια από τις μεγαλύτερες αρκούδες που έχουν ζήσει με βάρος που μπορούσε να φτάσει και μισό τόνο και ύψος περισσότερο από 2,5 μέτρα σε όρθια στάση.




Επισκέψιμη Διαδρομή
Έχει μήκος 300 μέτρα φυσικής διαδρομής ενώ η έξοδος του επισκέπτη γίνεται μέσω τεχνικής σήραγγας 35μ. Η φυσική ομορφιά της διαδρομής προέρχεται από τον πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο και τις 4 λίμες που συναντάμε στη διαδρομή. Στη διαδρομή ο επισκέπτης περνά όμορφες κατασκευασμένες γέφυρες (2 συμπαγείς και 1 πλωτή).

Η έξοδος γίνεται μέσω τεχνητής σήραγγας που ταυτόχρονα λειτουργεί και ως μουσειακός χώρος που μέσω φωτογραφικού υλικού γίνεται ενημέρωση για την ιστορία, τον μύθο, τις φάσεις κατασκευής-αξιοποίησης καθώς και για πληροφορίες σχετικά με τα σπήλαια σε όλο τον ελλαδικό χώρο.
 
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά από τις 10:30 π.μ. μέχρι 16:30 μ.μ.
Τηλ.: 24670-267 77
Τιμές εισιτηρίων: € 5,00 κανονικό, € 4,00 group άνω των 20 ατόμων, € 3,00 μαθητικό.

Πηγές: Aθηναϊκό Πρακτορείο Eιδήσεων, Δήμος Καστοριάς

Έκθεση ''Λογοτέχνες και Καλλιτέχνες στα Αναγνωστικά 1860-1960''




Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης με τη συνεργασία της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) οργανώνει Έκθεση για ένα θέμα που βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο της ελληνικής επικαιρότητας: το σχολικό βιβλίο, στο Μέγαρο Εϋνάρδου, στις 13 Ιανουαρίου 2010.

Η έκθεση εστιάζει στη συμβολή περίπου 25 γνωστών καλλιτεχνών και λογοτεχνών στη δημιουργία εγχειριδίων γλωσσικής διδασκαλίας κατά την εκατονταετία 1860-1960. Εκτός από τα πασίγνωστα, όπως το ''Αλφαβητάρι με τον Ήλιο'' (Κ. Μαλέας) και τα ''Ψηλά Βουνά'' (Ζ. Παπαντωνίου) ή ''Τα παιδάκια'' του Γιάννη Κεφαλληνού και το ''Αλφαβητάριο'' του Κώστα Γραμματόπουλου, παρουσιάζονται και βιβλία που έγραψαν γνωστοί λογοτέχνες (από τον Γεώργιο Δροσίνη ως τον Στρατή Μυριβήλη) και εικονογράφησαν ονομαστοί καλλιτέχνες όπως οι Ι. Πλατύς, Γ.Στέρης, Π. Βυζάντιος, Λ. Μοντεσάντου, Τάσσος, Σπ. Βασιλείου.



Αποκαλυπτική είναι, εξάλλου, η προβολή έργων από δημιουργούς, των οποίων η ενασχόληση με το σχολικό βιβλίο είναι πολύ λιγότερο γνωστή, όπως ο Φώτης Κόντογλου και ο Φωκίων Δημητριάδης ή η Ελένη Ουράνη ('Αλκης Θρύλος) και η Μυρτιώτισσα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται όχι μόνο τα ίδια τα εγχειρίδια αλλά και σχετικά τεκμήρια (προκηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας, μακέτες, τυπογραφικά δοκίμια, χειρόγραφα συγγραφέων, προσχέδια των καλλιτεχνών κλπ). Επειδή, μάλιστα, τα εκθέματα έχουν συγκεντρωθεί από 20 περίπου φορείς και συλλέκτες από όλη την Ελλάδα, συνθέτουν μια μοναδική και ανεπανάληπτη συλλογή.




''Λογοτέχνες και καλλιτέχνες στα Αναγνωστικά 1860-1960''
Μέγαρο Εϋνάρδου
Αγίου Κωνσταντίνου 20, Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιανουαρίου έως 14 Μαρτίου 2010
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή 10 π.μ.- 2 μ.μ.
Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή 6 - 8 μ.μ.
Πληροφορίες: 210-323 4267, 210-522 3101 (ώρες λειτουργίας έκθεσης)
http://www.miet.gr/

Πηγή: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Photo of the Day



 
Photo by James Larkin

Huntington Beach - Bay Village, Ohio, U.S.A.

Πηγή / Source: National Geographic

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Video Track of the Day - ''Chelonis R. Jones - Deer in the Head-Lights (Radioslave Remix)''


Chelonis R. Jones - Deer in the Head-Lights (Radioslave Remix)




Chelonis R. Jones - Deer in the Head-Lights
Label: Get Physical Music
Catalog No.: GPM 039-6
Format: Vinyl, 12", 33 ⅓ RPM
Country: Germany

Photo of the Day



Photo by Paulo Santos

Ιθαγενείς του Αμαζονίου φθάνουν μέσα σε κανό, μετά από μια εβδομάδα παραμονής στην ζούγκλα κυνηγώντας για κρέας για να το προσφέρουν σε μαζικό γάμο, στο χωριό Μαπουέρα (Mapuera) στη Βραζιλία, σύμφωνα με τα έθιμά τους.

Το κρέας καταναλώθηκε σε ομαδικό γάμο 283 ζευγαριών από τις φυλές Wai Wai, Katwena, Xerwuiana, Hiskararyana, Mawaiana, Wa-dlxana, Tunayana, Xowyana, Ckiyana and Caxuyana. Ο γάμος οργανώθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις όχθες του ποταμού Mapuera.


English version
Amazon native men arrive in canoes after spending a week in the jungle hunting for meat to offer in their mass wedding, in the remote village of Mapuera in the west of Para State, Brasil.

Some 283 indigenous couples from the Wai Wai, Katwena, Xerwuiana, Hiskararyana, Mawaiana, Wa-dlxana, Tunayana, Xowyana, Ckiyana and Caxuyana tribes, were wed at the event organized by the state government on the banks of the Mapuera River.
 
Πηγή / Source: Reuters

Αιφνίδια χρεοκοπία της ισπανικής Air Comet, καθηλωμένοι χιλιάδες ταξιδιώτες / Spain's Air Comet has suddenly filed for bankruptcy, thousands of passengers have been stranded



Να προχωρήσουν μέχρι και σε απεργία πείνας απειλούν οι επιβάτες της Air Comet που έχουν αποκλειστεί τις τελευταίες δύο ημέρες σε αεροδρόμια τόσο στην Ισπανία όσο και στη Νότιο Αμερική, ζητώντας να ταξιδέψουν.

Η άδεια του χαμηλού κόστους ισπανικού αερομεταφορέα ανακλήθηκε την Τρίτη από τις ισπανικές Αρχές, εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών της εταιρείας. Ο Ισπανός Υπουργός Ανάπτυξης, ανέφερε ότι θα διευθετηθεί το ζήτημα των επιβατών με εναλλακτικά δρομολόγια.

Άμεσο αποτέλεσμα ήταν η καθήλωση όλων των πτήσεων της Air Comet, και μάλιστα λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, επηρεάζοντας συνολικά περίπου 7.000 ταξιδιώτες. Η εταιρεία πραγματοποιούσε καθημερινά δρομολόγια κυρίως μεταξύ Μαδρίτης και Λατινικής Αμερικής.

Η Air Comet χρωστάει περίπου 17 εκατ. ευρώ στη γερμανική Nordbank, ενώ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτηση κήρυξης πτώχευσης και σκοπεύει να απολύσει τους συνολικά περίπου 700 εργαζομένους της.


English version
Some passengers stranded at airports in Spain and Latin America are threatening to go on hunger strike after Spain's Air Comet suspended all its flights.

About 7,000 people are reportedly affected after the airline's fleet was grounded this week by Spain's officials over its failure to pay debts. Many of Air Comet's passengers have been stranded for the past two days after Spain's authorities revoked the company's licence.

The low-cost Spanish carrier owes 17m euros to Germany's Nord Bank in lease payments. The Madrid-based company, which specialises in cheap flights to Latin America, also says it has filed for bankruptcy. Air Comet says it is seeking to lay off all of its nearly 700 employees.

Πηγές / Sources: In, B.B.C.

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Μουσείο Μαμούθ στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης / Mammoth Museum in Oraeokastro-Thessaloniki, Greece




Ομοιώματα και πραγματικά οστά μαμούθ, λιοντάρια και μαχαιρόδοντες που ζούσαν κάποτε στην Ελλάδα, είναι μερικά από τα εκθέματα του μοναδικού Μουσείου Μαμούθ στο χώρο των Βαλκανίων, το οποίο εγκαινιάστηκε χθες στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

''Εκτός από την αναπαράσταση σκελετού μαμούθ, έχει δημιουργηθεί ένα ομοίωμα μαμούθ στην πραγματική του μορφή. Δίπλα του βρίσκεται το ομοίωμα μίας φάλαινας, μέσα στην οποία μπορούν να μπουν από το στόμα της οι μικροί επισκέπτες για να παρακολουθήσουν προβολές βίντεο με περιβαλλοντικό και οικολογικό περιεχόμενο'' δήλωσε ο Βασίλης Μιχαηλίδης που είχε την ιδέα για τη δημιουργία του μουσείου.

Στον ίδιο χώρο έχει δημιουργηθεί θεματικό πάρκο με ομοιώματα θηλαστικών που έζησαν στον ελλαδικό χώρο και την περιοχή της Μεσογείου τα τελευταία είκοσι εκατομμύρια χρόνια: Λιοντάρια, καμηλοπαρδάλεις, ύαινες, πάνθηρες, ελέφαντες, μαστόδοντα και μαχαιρόδοντες έχουν τοποθετηθεί δίπλα σε ένα βοτανικό κήπο με φυτά της Μεσογείου.
''Οι ξεναγήσεις στους χώρους γίνονται από επιστήμονες, με σπουδές στη γεωλογία και την παλαιοντολογία'' προσθέτει ο υπεύθυνος του μουσείου.

Έχοντας δημιουργήσει παλαιότερα το πάρκο δεινοσαύρων στο Ωραιόκαστρο, ο κ. Μιχαηλίδης αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα. Ήρθε σε επικοινωνία με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογίας του Α.Π.Θ. Ευαγγελία Τσουκαλά, γνωστή από την ανακάλυψη γιγάντιων χαυλιοδόντων στην περιοχή των Γρεβενών.
Η Δρ. Τσουκαλά τον έφερε σε επαφή με τον Ολλανδό επιστήμονα Ντικ Μολ (Dick Mol), επιστημονικό συνεργάτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ και μέλος της παγκόσμιας επιτροπής για τα προβοσκιδωτά.
''Στη συνέχεια ο κ. Μολ, ο οποίος εκτίμησε το έργο μας, επικοινώνησε με ιδιώτες που έχουν τις δικές τους συλλογές και ακολούθησε η εισαγωγή απολιθωμένων οστών από το βορρά στην Ελλάδα'' λέει ο κ.Μιχαηλίδης.

Πολυχώρος Ψυχαγωγίας Nouvelle
Μουσείο Μαμούθ
7o χλμ. Ωραιοκάστρου - Θεσσαλονίκης
Τηλ.: 2310-686 544, 694-793 4429
Fax: 2310-686 546



Πηγές: Tο Βήμα, Μουσείο Μαμούθ

Photo of the Day


Photo by Damir Sagolj

Ως παράνομος μετανάστης, αυτό το μικρό αγόρι από τη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) συλλέγει πλαστικά σκουπίδια σε μια χωματερή. Παρά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και το φόβο να σταλούν πίσω στη χώρα τους, εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες από τη Μιανμάρ ζουν και κερδίζουν κατά μέσο όρο ένα δολάριο την ημέρα συλλέγοντας πλαστικά σε χωματερές, στη συνοριακή πόλη Mae Sot της Ταϊλάνδης.

Η μακρά πολιτική κρίση στη Μιανμάρ έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να περάσουν τα σύνορα για μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή. Τα πρώτα στρατόπεδα προσφύγων δημιουργήθηκαν στα σύνορα Μιανμάρ-Ταϊλάνδης το 1984. Σήμερα, επισήμως εννέα από αυτά φιλοξενούν πάνω από  140.000 ανθρώπους. Υπολογίζεται ότι εκατομμύρια άλλοι, στεγάζονται σε ανεπίσημους καταυλισμούς.


English version
An illegal immigrant boy from Myanmar (former Birmania) collects plastic at a rubbish dump site. Despite terrible living conditions and the fear of being sent back to their country, several hundred illegal immigrants from Myanmar live and earn an average of one US dollar per day collecting plastic at the rubbish dump near the border town of Mae Sot, Thailand.

Myanmar's long standing political crisis has forced millions of people to cross the border for a better and safer life. The first refugees arrived and set up camps in the Myanmar-Thailand border in 1984. Now, there are over 140,000 refugees in nine official campsalong Thailand's western border. Many more are expected to be in unofficial settlements.

Πηγή / Source: Reuters

Βαλανιδιά 13.000 ετών, ο πιο ηλικιωμένος ζωντανός οργανισμός στη Γη / At 13,000 years, an oak tree is world’s oldest organism




Όταν το δέντρο αυτό άρχισε τη ζωή του, στον πλανήτη μας επικρατούσε ακόμα η τελευταία εποχή των παγετώνων και οι άνθρωποι δεν είχαν ανακαλύψει τη γεωργία, ούτε είχαν χτίσει τις πρώτες πόλεις στη Μεσοποταμία. Οι πυραμίδες της Αιγύπτου θα κτίζονταν μετά από πολλές χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, έπειτα από 13.000 περίπου χρόνια, η συγκεκριμένη βαλανιδιά ατενίζει αγέρωχα το πέρασμα του χρόνου και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ο γηραιότερος γνωστός οργανισμός που ζει πάνω στη Γη.

Το δέντρο, που ανήκει στο είδος Quercus palmeria, βρίσκεται στους λόφους Τζουρούπα (Jurupa Hills) στο Riverside County της νότιας Καλιφόρνια, στις Η.Π.Α. (34.033°N, 117.391°W, υψόμετρο 366μ.) και η ανακάλυψη της ηλικίας του έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνια (University of California Davis) υπό τον καθηγητή Τζέφρι Ρος-Ιμπάρα (Jeffrey Ross-Ibarra), ενώ η σχετική επιστημονική παρουσίαση έγινε στο περιοδικό ''PLoS One''.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το δέντρο κατάφερε να επιβιώσει από αλλεπάλληλες περιόδους ξηρασίας, παγωνιάς και καταιγίδων, ανανεώνοντας επανειλημμένα τον εαυτό του. Κανονικά, το συγκεκριμένο είδος βαλανιδιάς ζει σε μεγαλύτερα υψόμετρα, σε πιο υγρό και ψυχρό κλίμα, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση το δέντρο βρίσκεται σε μικρό υψόμετρο, ζώντας σε ξηρές κλιματικές συνθήκες, ανάμεσα σε γρανιτένιους βράχους, υπό τις συνεχείς ριπές του ανέμου, πολύ κοντά στις τελευταίες αυλές κάποιου κοντινού προαστίου. Η ιδιαιτερότητα αυτή ήταν, άλλωστε, που τράβηξε το ενδιαφέρον των επιστημόνων να μελετήσουν το δέντρο και έτσι, έκπληκτοι, ανακάλυψαν την ηλικία του.

Οι επιστήμονες επίσης παραξενεύτηκαν από το ότι το δέντρο έχει πλέον μετατραπεί σε μια εκτεταμένη «κοινότητα» ψηλών και μπλεγμένων θάμνων (με συνολική έκταση περίπου 21,5 τετραγωνικών μέτρων) που δεν παράγουν γόνιμα βαλανίδια. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν μέσω ανάλυσης DNA ότι όλο αυτό το θαμνώδες σύμπλεγμα-αποικία προερχόταν από ένα και μοναδικό «μητρικό» δέντρο.

Η μελέτη των δακτυλίων του δέντρου αποκάλυψε ότι μεγαλώνει με τρομερά αργό ρυθμό, περίπου ένα εικοστό της ίντσας (δηλαδή γύρω στα 1,3 χιλιοστά) κάθε χρόνο. Με βάση αυτόν τον σημερινό ρυθμό ανάπτυξης, εκτιμάται ότι χρειάστηκαν πάνω από 13.000 χρόνια για να φτάσει στο σημερινό μέγεθος.




English version
It began life during the last ice age, long before man turned to agriculture and built the first cities in the fertile crescent of the Middle East. It was already thousands of years old when the Egyptians built their pyramids.

The Jurupa Oak tree first sprouted into life when much of the world was still covered in glaciers. It has stood on its windswept hillside in southern California for at least 13,000 years, making it the oldest known living organism, according to a study published.

Scientists believe the tree, composed of a sprawling community of cloned bushes, is the oldest living thing because it has repeatedly renewed itself to ensure its survival through successive periods of drought, frost, storms and high winds.

The Jurupa oak, named after the Jurupa Hills in California’s Riverside County, belongs to a species called Quercus palmeria or Palmer’s Oak. It was this fact that first alerted scientists to the idea that all was not what it seemed when it came to this particular stand of scrubby oak bushes.

''Palmer’s Oak normally occurs at much higher elevations, in cooler, wetter climates. In contrast, the Jurupa Oak scrapes by in dry chaparral, wedged between granite boulders and stunted by high winds, atop a small hill in plain sight of suburban backyards'', said Professor Jeffrey Ross-Ibarra of the University of California Davis.

Another peculiarity was how the plant grew as mass of bushes that failed to produce fertile acorns. This suggested that it was a group of clones that had all stemmed from one individual, which was confirmed by DNA analysis.

This single Jurupa oak extends over 25 yards and is extremely slow growing. The scientists said that it could only have got this big by clonal growth, resprouting from the roots following wildfires. After a while the centre of the colony degrades, leaving the haphazard collection of stems visible today.

''Ring counts show that the Jurupa Oak is growing extremely slowly. At its current rate of about one twentieth of an inch (of growth) per year, it would have taken at least 13,000 years for the clone to reach its current size. And it could be much older'', said Michael May, a member of the research team.

The scientists believe the oak began life in a far colder climate during the last ice age, said Andrew Saunders, another member of the team. ''This literally appears to be the last living remnant of a vanished woody vegetation that occupied the inland valleys at the height of the last ice age'', he said.

Πηγές / Sources: To Vima, Independent, PLoS One

Οι Διατροφικές Τελετουργικές Συνήθειες των Ανθρώπων που έκτισαν το Στόουνχετζ / The Feasting Habits of Ancient Builders of Stonehenge



Η ομάδα που εργάστηκε για το πρόγραμμα ''Stonehenge Riverside'' το 2009 προσπαθεί, μέσω των ευρημάτων, να εξηγήσει τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που έκτισαν το πέτρινο κυκλικό οικοδόμημα, πριν από τέσσερις χιλιάδες χρόνια.

Με επικεφαλής τον καθηγητή Mike Parker Pearson από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ (University of Sheffield) στην Αγγλία, χρηματοδοτούμενο από το Συμβούλιο Έρευνας Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Arts and Humanities Research Council), το νέο πρόγραμμα ''Feeding Stonehenge'' θα αναλύσει μια σειρά υλικών, συμπεριλαμβανομένων οστών βοδινού και φυτικών υπολειμμάτων.

Κατά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι έφερναν μαζί τους τα ζώα στο Stonehenge για κάποια γιορτή του ηλιοστασίου. Οι αρχικές έρευνες δείχνουν ότι τα ζώα διένυσαν μεγάλες αποστάσεις, για να φθάσουν στο σημείο των τελετουργιών αυτή τη στιγμή του έτους.

Το αρχικό πρόγραμμα, το οποίο ενίσχυσε την ιδέα ότι τα Τείχη του Ντάρινγκτον (Durrington Walls) ήταν μέρος του συγκροτήματος του Stonehenge, εμφάνισε μια εκπληκτικά μεγάλη ποικιλία υλικών, από αρχαία εργαλεία έως υπολείμματα ζώων.

"Ένα από τα απρόβλεπτα αποτελέσματα (από το Stonehenge Riverside Project) είναι η μεγάλη ποσότητα νέου υλικού, εργαλεία, οστά ζώων, αγγεία, φυτικά κατάλοιπα, τα οποία χρειάζονται τώρα ανάλυση", εξήγησε ο καθηγητής Parker Pearson.

''Η νέα επιδότηση από το A.H.R.C. για το πρόγραμμα, μας επιτρέπει να λάβουμε τις μέγιστες πληροφορίες από τον απροσδόκητο πλούτο των ευρημάτων. Πρόκειται να μάθουμε τόσα πολλά για τις ζωές των ανθρώπων που έχτισαν το Stonehenge, το πώς ζούσαν, τι έτρωγαν, από που ήρθαν", πρόσθεσε.

Μια μεγάλη συλλογή γνάθων βοοειδών που συλλέχθηκαν κατά τις ανασκαφές των τελευταίων ετών θα υποβληθεί σε ισοτοπική ανάλυση για να προσδιορίσει από που προήλθαν και πότε θανατώθηκαν. Αυτό θα δώσει στους εμπειρογνώμονες μια καλύτερη ιδέα από πού είχαν ταξιδέψει οι άνθρωποι για να επισκεφθούν την τοποθεσία.
Η έρευνα θα προσφέρει επίσης μια καλύτερη κατανόηση του ντυσίματος των διάσημων λίθων του Stonehenge και το πώς οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί χώροι των Τειχών του Ντάρινγκτον και του Stonehenge διαφέρουν μεταξύ τους.

Το πρόγραμμα ''Feeding Stonehenge'' θα συνεχισθεί για τα επόμενα τρία χρόνια.



English version
The team who worked on the ''Stonehenge Riverside'' Project in 2009 are to return to their findings to explain the eating habits of the people who built and worshipped at the stone circle over four thousand years ago.

Led by professor Mike Parker Pearson from the University of Sheffield, and funded from the Arts and Humanities Research Council, the new ''Feeding Stonehenge'' project will analyse a range of materials including cattle bones and plant residue.

At the time of the Winter Solstice, experts believe people would have brought livestock with them to Stonehenge for a solstice feast. Initial research suggests the animals were brought considerable distances to the ceremonial site at this time of year.

The original Stonehenge Riverside project, which strengthened the idea that nearby Durrington Walls was part of the Stonehenge complex, yielded a surprisingly wide range of material ranging from ancient tools to animal remains.

"One of the unforeseen outcomes (of the Stonehenge Riverside Project) is the vast quantity of new material, flint tools, animal bones, pottery, plant remains, survey data, and chemical samples, which now needs analyzing", explained Professor Parker Pearson.

"The new grant from the A.H.R.C. for the ''Feeding Stonehenge'' project allows us to get the maximum information out of this unexpected wealth of remains. We are going to know so much about the lives of the people who built Stonehenge, how they lived, what they ate, where they came from", he added.

A large collection of cattle jaws collected during the last few years' excavations will now undergo strontium and sulphur isotope analysis to establish where they originally came from and when they were culled. This will give experts a better idea of where people had travelled from to visit the site.
The research will also offer a better understanding of the dressing of the famous sarsen stones of Stonehenge and insights into how the public and private spaces at Durrington Walls and Stonehenge differ from each other.

''Feeding Stonehenge'', will take place over the next three years.



Πηγές / Sources: Culture24, A.H.R.C.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Video Track of the Day - ''Fergie - Break Out''


Fergie - Break Out




Fergie - Break In / Break Out
Label: Excentric Muzik
Catalog No.: EXM005
Format: Vinyl, 12"
Country: UK

Σύνδεση της Κολχίδας με την Ιωλκό μετά από μελέτες Αρχαίων Χρυσών Αντικειμένων



Χρυσό περιδέραιο, θέση ''Καζανάκι'' - Βόλος

Στο Μουσείο του Λούβρου εξετάστηκαν πρόσφατα τέσσερα δείγματα χρυσού που βρέθηκαν στη Γεωργία, σε σχέση με μερικές ψηφίδες από αρχαίο περιδέραιο που βρέθηκε σε μυκηναϊκό τάφο στη θέση ''Καζανάκι'' στο Βόλο, και διαπιστώθηκε κοινή προέλευση. Και τα δύο αντικείμενα, το ελληνικό και το γεωργιανό, φαίνεται πως έγιναν από αλλουβιακό χρυσό ενός ποταμού της Κολχίδας.

Για επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων αυτών θα επαναληφθούν οι εξετάσεις σε περισσότερα δείγματα. Αν η περαιτέρω έρευνα δείξει τα ίδια αποτελέσματα θα έχουμε μια καθαρή απόδειξη ότι οι Αργοναύτες γνώριζαν για τον χρυσό της Κολχίδας και ότι η Αργοναυτική Εκστρατεία δεν είναι απλώς ένας μύθος. Είναι ο αγώνας κατάκτησης της γνώσης μιας πλουτοπαραγωγικής μεθόδου που επηρέαζε από τότε τον κόσμο και το Χρυσόμαλλο Δέρας, η ανάπτυξη της τεχνογνωσίας περισυλλογής του χρυσού. Γι' αυτό έκαναν το ταξίδι τους ώς τη μακρινή Κολχίδα οι Αργοναύτες, όπως οι αρχαιολόγοι υπέθεταν πάντα. Ωστόσο, η εργαστηριακή εξέταση του χρυσού θα προσφέρει τις αποδείξεις που χρειάζονται οι επιστήμονες για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό ακριβώς επιθυμεί και η ανασκαφέας του τάφου του Βόλου Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών.

Στα αρχικά στάδια της έρευνας στα εργαστήρια του Λούβρου είχε γίνει σαφές ότι ο χρυσός είναι ποταμίσιος. Ο χρυσός είχε μαζευτεί με τη μέθοδο του δέρματος των αιγοπροβάτων, πρακτική γνωστή στις προϊστορικές κοινωνίες.


Χρυσά αντικείμενα, Vani-Γεωργία

Τα ευρήματα από τη Γεωργία, βρέθηκαν σε τάφο στην πόλη Βάνι (Vani), 41 χλμ. νοτιοδυτικά της περιφερειακής πρωτεύουσας Κιουτάισι (Kutaisi). Μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα των ευρημάτων της ανασκαφής, από το Ινστιτιούτο Σμιθσόνιαν (Smithsonian Unstitute).
Στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας όπου τοποθετείται η Κολχίδα, υπάρχει ποταμίσιος χρυσός. Επίσης κοντά στον Βόλο έχουμε τον Γαλλικό ποταμό. Οπότε ο ποταμίσιος χρυσός θα μπορούσε να είναι και ελληνικός.

Η έρευνα αυτή θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από καιρό. Η καθυστέρησή της οφείλεται στους Γεωργιανούς που λόγω του πολέμου με τη Ρωσία έστειλαν μόλις προ ολίγων μηνών τα χρυσά αντικείμενα που τους είχαν ζητηθεί για τον συγκριτικό έλεγχο με τα ελληνικά.

Τα ευρήματα του μυκηναϊκού τάφου στο Καζανάκι Βόλου (ανάμεσά τους και ένα χρυσό περιδέραιο με χίλιες ψηφίδες), χρονολογούνται από το τέλος του 15ου αιώνα π.Χ. μέχρι το τέλος του 14ου αιώνα π.Χ. σύμφωνα με τις ραδιοχρονολογήσεις του ''Δημόκριτου''. Το ενδιαφέρον είναι ότι την ίδια περίοδο οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι οικοδομήθηκαν τα πρώτα ανακτορικά συγκροτήματα γύρω από τον μυχό του Παγασητικού κόλπου. Είναι δηλαδή μια περίοδος μεγάλης προόδου στην πρώιμη αυτή εποχή.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Οι 10 Σημαντικότερες Επιστημονικές Ανακαλύψεις του 2009 / Top 10 Scientific Breakthroughs of 2009




Η ανακάλυψη των απολιθωμάτων της ''Ardi'' (βλέπετε σχετικό άρθρο), ενός ενδιάμεσου εξελικτικού σταδίου ανάμεσα στον πίθηκο και τον άνθρωπο,  βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις σημαντικότερες έρευνες του 2009, σύμφωνα με το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Science.

Εκτός από την κορυφαία ανακάλυψη της χρονιάς, το Science δημοσιεύει κάθε χρόνο και τους εννέα ''αναπληρωματικούς'' νικητές. Φέτος ήταν:
  • Νέα πάλσαρ: Το τηλεσκόπιο Fermi της N.A.S.A., σχεδιασμένο να καταγράφει ακτίνες γάμμα, ανακάλυψε δεκαέξι (16) άγνωστα μέχρι σήμερα πάλσαρ, μαγνητικά, περιστρεφόμενα άστρα νετρονίων που δημιουργούνται από τον εκρηκτικό θάνατο μεγάλων άστρων.
  • Παράταση ζωής: Το φάρμακο ραπαμυκίνη που χρησιμοποιείται στις μεταμοσχεύσεις παρεμβαίνει σε ένα κρίσιμο μεταβολικό μονοπάτι και παρατείνει σημαντικά τη ζωή ενήλικων ποντικών.
  • Τσιπ από άνθρακα: Ερευνητές δημιούργησαν πειραματικές ηλεκτρονικές συσκευές από γραφένιο, ένα εξωτικό υλικό που αποτελείται από φύλλα άνθρακα πάχους ενός ατόμου.
  • Νερό στη Σελήνη: Η N.A.S.A. ανακάλυψε πάγο νερού σε κρατήρες του νότιου πόλου της Σελήνης οδηγώντας την αποστολή LCROSS σε μια θεαματική, ελεγχόμενη συντριβή.
  • Γονιδιακές θεραπείες: Η πειραματική προσέγγιση δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ασθενείς για την αντιμετώπιση μιας θανατηφόρας πάθησης του εγκεφάλου, μιας μορφής κληρονομικής τύφλωση και μιας σοβαρής διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Μαγνητικά μονόπολα: Αναδιπλώσεις που δημιουργήθηκαν στην επιφάνεια εξωτικών κρυστάλλων υποδηλώνουν την ύπαρξη στοιχειωδών σωματιδίων με έναν μαγνητικό πόλο αντί για δύο.
  • Ανθεκτικότητα στη λειψυδρία: Ερευνητές προσδιόρισαν την τρισδιάστατη δομή του αψισικού οξέος, μιας φυτορμόνης που επιτρέπει στα φυτά να αντιμετωπίζουν συνθήκες ξηρασίας.
  • Λέιζερ ακτίνων Χ: Το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ εγκαινίασε το πρώτο λέιζερ ακτίνων Χ του κόσμου, ένα εργαλείο που καταγράφει στιγμιότυπα χημικών αντιδράσεων την ώρα που συμβαίνουν.
  • Η επισκευή του Hubble: H N.A.S.A. πραγματοποίησε την τελευταία αποστολή συντήρησης και επιδιόρθωσης του Hubble. Το θρυλικό διαστημικό τηλεσκόπιο είναι τώρα καλύτερο από ποτέ και θα συνεχίζει να λειτουργεί για τουλάχιστον τέσσερα ακόμα χρόνια.


English version
The journal Science has named the discovery of Ardi, the fossilized partial skeleton of a female ground ape that lived 4.4 million years ago, as the biggest scientific breakthrough of 2009 (read the post).

The rest of the Science magazine Top 10 breakthroughs of the year:
  • The discovery of 16 previously unknown pulsars, rapidly rotating neutron stars, by an international team of astronomers using N.A.S.A.'s Fermi Gamma-Ray Space Telescope. The discovery added to physicists' understanding of the strong magnetic fields pulsars produce.
  • The longevity-boosting compound rapamycin, a secretion of soil bacteria from Easter Island, shown to stretch the lifespans of experimental mice by nine to 14 per cent.
  • Experimental electronic devices made from graphene, single-atom-thick sheets of carbon that allow electrons to move incredibly fast. Graphene enables electronics to be made very thin, flexible and stretchable.
  • The discovery of receptors in plant cells for abscisic acid, a chemical that allows seeds to remain dormant and keeps plants from losing water during periods of drought. Exploiting this finding could improve crop yields and allow farming on land previously thought to be too dry.
  • The first X-ray laser, built at the SLAC National Accelerator Laboratory in Menlo Park, Calif. The Linac Coherent Light Source, powered by a three-kilometre-long linear accelerator, can take snapshots of chemical reactions.
  • The use of gene therapy to cure a rare fatal brain disease, inherited blindness and an immune disorder known as Bubble Boy disease.
  • The creation of "quasiparticles" with only one magnetic pole, which had been predicted by physicists' models but never seen in nature. Every magnet ever seen before has a north and south pole, but theory indicated the poles should be able to exist on their own. Physicists created the monopoles in an exotic super-cooled form of matter called spin ices.
  • N.A.S.A.'s deliberate crashing of the LCROSS satellite and its burned-out rocket tube into the moon in October, confirming the presence of water there. "There's not just water, but lots of water," said Anthony Colaprete, a scientist on the project.
  • The in-orbit repair of the Hubble space telescope by the crew of the space shuttle Atlantis, leading to the best images yet from the 19-year-old satellite. Over 11 days and five spacewalks, astronauts replaced the satellite's camera, batteries and gyroscopes and installed new instruments.
Πηγές / Sources: Ta Nea, Science Magazine

Σε Διακοπές ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π., έχασε 1-0 από τον Α.Σ. Άρη στη Θεσσαλονίκη





Στο γεμάτο πάθος και παλμό ''Κλεάνθης Βικελίδης'', ο Α.Σ. Άρης πραγματοποιώντας την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, νίκησε χθες 1-0 τον Ολυμπιακό Σ.Φ.Π. για την 15η αγωνιστική της Super League, τον υποχρέωσε στην πρώτη του φετινή ήττα και ανέδειξε τον Παναθηναϊκό A.O. πρωταθλητή χειμώνα.

Ο Α.Σ. Άρης ήταν ανώτερος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, έχασε πολλές ευκαιρίες και έφτασε δίκαια στην πρώτη εντός έδρας νίκη του μετά τις 26 Σεπτεμβρίου. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. δεν ήταν καλός, είχε εμφανή προβλήματα στην ανάπτυξη, δεν ξεπέρασε την πίεση των γηπεδούχων και μοιραία γνώρισε την ήττα.

Ο Α.Σ. Άρης επέβαλε γρήγορο ρυθμό στο πρώτο ημίχρονο και δεν άφησε τον Ολυμπιακό Σ.Φ.Π. να αναπτυχθεί. Οι ''κίτρινοι'' πίεσαν ψηλά στη μεσαία γραμμή και αναπτύχθηκαν από τα άκρα (κυρίως δεξιά), με τους κεφάτους Javito και Calvo, αλλά και τον Koke να τραβιέται έξω από την περιοχή για να βρίσκει χώρους. Από την άλλη πλευρά οι ''ερυθρόλευκοι'' ήταν μπλοκαρισμένοι.
Ο Galletti δεν βοήθησε δημιουργικά, ο Μήτρογλου έπεσε πάνω στα δύο σέντερ-μπακ, ο Domi δεν μπορούσε να δημιουργήσει και έτσι ο Dudu Cearense ήταν μόνος, καθώς και ο Óscar González δεν πήρε πρωτοβουλίες.
Ετσι, ο Α.Σ. Άρης  είχε τρεις μεγάλες ευκαιρίες με τους Calvo (13', 23') και Neto (32'), με τον Νικοπολίδη να «φωνάζει παρών», ενώ απείλησαν και με τους Javito (10', 32'), Nafti (15'), Cámpora (43') και Neto (45'+1). Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. δεν έχασε τη μεγάλη ευκαιρία, αλλά είχε δύο καλά σουτ με τον Dudu Cearense (13', 27').



Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Zico πέρασε τον Τοροσίδη στο δεξί άκρο της άμυνας αποσύροντας τον Γκαλίτσιο, ο οποίος είχε κίτρινη κάρτα από το 30' και αρκετά προβλήματα με τον Calvo. Ωστόσο και πάλι ο Α.Σ. Άρης πίεζε, ήταν επιθετικός και πρωταγωνιστής. Απείλησε στο 50' με τον Nafti, έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Calvo στο 59', ζήτησε σωστά πέναλτι σε χέρι του Dudu Cearense στο 65' και έφτασε στο 1-0 με τον Cámpora στο 69', αξιοποιώντας τραγικά λάθη των Óscar González  και Νικοπολίδη.
Στο ίδιο διάστημα ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. είχε μια μεγάλη ευκαιρία με τον Leonardo στο 60' και προσπάθησε να βγει στην επίθεση, με τον Zico να περνά τον Zairi αντί του Leonardo στο 64' και τον Santo αντί του Óscar González,  αμέσως μετά το 1-0.

Στο τελευταίο 20λεπτο οι ''ερυθρόλευκοι'' βγήκαν σαφώς πιο μπροστά, έχασαν δύο ευκαιρίες με τους Zairi (74') και Αβραάμ Παπαδόπουλο (75'), αλλά ο Α.Σ. Άρης, που ουδέποτε κλείστηκε, αλλά έψαξε και αυτός το 2ο γκολ, κράτησε σχετικά άνετα το 1-0, ενώ έφτασε κοντά στο 2-0 στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Koke. Η τελευταία φάση του αγώνα ήταν για τον Ολυμπιακό Σ.Φ.Π. με την ευκαιρία του Τοροσίδη στο 95'.

Α.Σ. Άρης - Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.           1-0 (0-0)
69' Cámpora.


Συνθέσεις
Α.Σ. Άρης (Héctor Raúl Cúper): Σηφάκης, Neto, Arano, Ronaldo Guiaro, Nasuti, Nafti, Πρίττας, Calvo (84' Pitu), Javito (90' Ρόβας), Cámpora (90'+2 Λαμπριάκος), Koke.

Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (Zico): Νικοπολίδης, Żewłakow, Παπαδόπουλος Αβρ., Raúl Bravo, Γκαλίτσιος (46' Τοροσίδης), Domi, Dudu Cearense, Leonardo (64' Zairi), Galletti, Óscar González (70' Santo), Μήτρογλου.



Ιστορία των αναμετρήσεων - Πρωτάθλημα Ελλάδας
Α.Σ. Άρης-Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.

Πανελλήνια Πρωταθλήματα
1929-30 2-1
1930-31 1-2
1931-32 2-1
1932-33 2-3
1935-36 0-0
1937-38 2-3
1945-46 1-0
1948-49 4-4
1952-53 0-0
1955-56 1-1
1956-57 0-2
1958-59 1-5
Α' Εθνική
1959-60 1-3
1960-61 0-0
1961-62 1-2
1962-63 0-1
1963-64 0-0
1964-65 0-1
1965-66 0-3
1966-67 2-2
1967-68 4-2
1968-69 1-0
1969-70 1-0
1970-71 0-0
1971-72 1-1
1972-73 0-2
1973-74 2-4
1974-75 0-0
1975-76 0-0
1976-77 2-0
1977-78 0-0
1978-79 2-0
1979-80 2-1
1980-81 0-0
1981-82 0-0
1982-83 3-2
1983-84 2-3
1984-85 0-0
1985-86 1-0
1986-87 2-2
1987-88 1-2
1988-89 0-0
1989-90 2-1
1990-91 1-1
1991-92 1-0
1992-93 2-1
1993-94 1-1
1994-95 2-1
1995-96 0-0
1996-97 0-0
1998-99 1-0
1999-00 0-1
2000-01 2-2
2001-02 1-5
2002-03 0-0
2003-04 0-3
2004-05 0-1
Super League
2006-07 2-3
2007-08 1-1
2008-09 1-0
2009-10 1-0

Σε επίπεδο Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, έχουν αναμετρηθεί 12 φορές με γηπεδούχο τον Α.Σ. Άρη.
12 αγώνες
3 νίκες Α.Σ. Άρης
4 ισοπαλίες
5 νίκες Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.
τέρματα 16-22.

Σε επίπεδο Α' Εθνικής και Super League, χθες αναμετρήθηκαν για 49η φορά με γηπεδούχο τον Α.Σ. Άρη.
49 αγώνες
15 νίκες Α.Σ. Άρης
20 ισοπαλίες
14 νίκες Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.
τέρματα 46-52.

Σύνολο:
61 αγώνες
18 νίκες Α.Σ. Άρης
24 ισοπαλίες
19 νίκες Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.
τέρματα 62-74.

Photos: InTime

Η ζωφόρος του Παρθενώνα στο Διαδίκτυο



Η ψηφιακή ζωφόρος του Παρθενώνα είναι πλέον εδώ. Όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα μυστικά της κατασκευής αυτού του μοναδικού έργου τέχνης, που φιλοτεχνήθηκε από τον Φειδία και τους βοηθούς του τον 4ο αιώνα π.Χ., αλλά και στο περιεχόμενο, στην ερμηνεία και στην ιστορία του.

Τρισδιάστατες απεικονίσεις, πληροφορίες και παιχνίδια για τα παιδιά επιστρατεύονται σε αυτή τη νέα εφαρμογή, για την οποία συνεργάστηκαν η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης - Τομέας Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
Υπενθυμίζεται επιγραμματικά ότι η ζωφόρος του Παρθενώνα είναι μια συνεχής ανάγλυφη παράσταση με μορφές (378 άνθρωποι και θεοί και περισσότερα από 200 ζώα, κυρίως άλογα), που περιέτρεχε το επάνω μέρος του ναού, μέσα από την κιονοστοιχία του.



Όλοι οι σωζόμενοι λίθοι της, που βρίσκονται στο νέο Μουσείο Ακρόπολης, στο Βρετανικό Μουσείο και στο Λούβρο (αλλά και τα σχέδια εκείνων που έχουν καταστραφεί αλλά διασώθηκαν από τους Κάρεϊ το 1674 και Στούαρτ το 1751), περιλαμβάνονται στον δικτυακό τόπο συγκεντρωμένοι και υπομνηματισμένοι (ελληνικά και αγγλικά).
Και φυσικά, προ ή μετά, η επίσκεψη στο νέο Μουσείο Ακρόπολης ολοκληρώνει την εμπειρία. Οι ψηφιακές περιηγήσεις στη ζωφόρο του Παρθενώνα στις διευθύνσεις: www.parthenonfrieze.gr, Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης www. ysma.gr.

Πηγή: Το Βήμα

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

I Love New Year's Eve - Sasha + James Lavelle @ Ballroom, Athenaeum Iintercontinental in Athens


Το μεγαλύτερο και πλέον πολυσυζητημένο event της Αθήνας, κάθε Πρωτοχρονιά τα 4 τελευταία χρονια είναι το καθιερωμένο πάρτυ της Detox στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental. Το 2007 ο Hernan Cattaneo. To 2008 o Paul Oakenfold και η παρέα του. Το 2009 οi Deep Dish. Το 2010 μας φέρνει 2 κορυφαίους DJs.

SASHA
JAMES LAVELLE
CJ JEFF

Thursday, 31st of December 2009 @ Ballroom - Athenaeum Intercontinental Hotel

Pre-sales: € 45,00, @ Public, Ticket House & www.i-ticket.gr
New Year's Eve @ Ballroom: € 55,00
Info / Reserve : 210-961 1118, 10.00-20.00 daily
www.myspace.com/pragency



Subscribe to updates