Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου στην Αθήνα



Με σκοπό τον εορτασμό της 50ής επετείου από την ίδρυση του Ινστιτούτου Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας της Κούβας (Instituto Cubano de Arte e Industria Cinematográficos - I.C.A.I.C.), η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, η εταιρεία διανομής New Star και η ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνουν, από τις 3 ως τις 9 Δεκεμβρίου, Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου, στον κινηματογράφο «Λαΐς» (Ιερά Οδός 48, Αθήνα).

To φεστιβάλ αποτελεί φόρο τιμής σ' αυτό το πολιτιστικό ινστιτούτο, ένα από τα πιο ονομαστά στη Κούβα και τη Λατινική Αμερική. Επίσημος προσκεκλημένος θα είναι ο σκηνοθέτης, ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του I.C.A.I.C., Idelfonso Ramos Valdes.

Πάνω από 6.000 ταινίες
Ενα από τα βασικά επιτεύγματα του I.C.A.I.C. είναι η παραγωγή πάνω από 6.000 ταινιών διαφορετικών ειδών. Το Ινστιτούτο κατάφερε να ενσωματώσει την κουβανική και λατινοαμερικάνικη διανόηση, δημιουργώντας έναν πραγματικά αυτόχθονα κινηματογράφο, με έντονο διδακτικό χαρακτήρα, που έδινε στους δημιουργούς τη δυνατότητα απεριόριστης καλλιτεχνικής ελευθερίας. Το σημαντικό δεν ήταν η εκμάθηση της τεχνικής, αλλά η ανάπτυξη του ταλέντου.

Οι ταινίες αντιμετωπίζονταν ως εργαλεία που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο. Ηταν ένα φυτώριο ιδεών και συζητήσεων. Η εμπορευματοποίηση και ο λαϊκισμός είχαν απορριφθεί και το ζητούμενο ήταν οι ταινίες ποιότητας να είναι ταυτόχρονα και δημοφιλείς. Η δεκαετία του '60 αποτέλεσε τη Χρυσή δεκαετία του κουβανικού κινηματογράφου, με κάποιες από τις καλύτερες ταινίες του, όπως το επικό «Historias de la Revolucion».

Ο κουβανικός κινηματογράφος είχε καθορίσει τα αισθητικά και θεματικά του όρια, βασιζόμενος στις ρίζες της πολιτιστικής του ταυτότητας. ''Στα τέλη της δεκαετίας του '60, άρχισε να εδραιώνεται, με τη δική του προσωπικότητα, που ήταν ταυτόχρονα και πολυσυλλεκτική. Αν κοιτάξουμε τις 4 κλασικές ταινίες της δεκαετίας «Memorias del subdesarrollo», «Lucia», «La primera carga al machete» και «Aventuras de Juan Quin Quin», διαπιστώνουμε το εντελώς διαφορετικό του ύφος. Πιστεύω ότι αυτός ο πλουραλισμός ήταν το ζητούμενο και έτσι συνεχίζει μέχρι σήμερα'', τόνισε ο Julio Garcia Espinosa, σκηνοθέτης και ιδρυτικό μέλος του I.C.A.I.C.

Ενδιαφέρουσες ταινίες
Αν και η κινηματογραφική δραστηριότητα του Ινστιτούτου έχει συρρικνωθεί σε σχέση με το παρελθόν, και πάλι έχει να επιδείξει έναν εκτενέστατο κατάλογο με πολύ ενδιαφέροντες τίτλους.

Σε ειδικό αφιέρωμα για τον Santiago Alvarez, θα προβληθούν την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου έντεκα μικρού και μεσαίου μήκους ντοκυμαντέρ του, που έχουν βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ. Στις ταινίες του Alvarez, οδηγός για το μοντάζ του είναι η μουσική, απόλυτα εναρμονισμένη με τη ροή των εικόνων. Συμφωνική, ποπ, τζαζ, ακόμα και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, δημιουργούν μια πανδαισία ήχων που αναπληρώνει το πολιτικό σχόλιο.



Πηγές: Η Ναυτεμπορική, I.C.A.I.C.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates