Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας ανοίγει τις πόρτες του




Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας ανακοίνωσαν τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 12:00.

Η Θεσπρωτία έχει να επιδείξει πλούσιο αρχαιολογικό παρελθόν, όπως διαπιστώνεται από τα πολυάριθμα ευρήματα που προέρχονται από τις σωστικές ανασκαφικές έρευνες δεκαετιών και την πρόσφατη ανάδειξη 5 αρχαιολογικών χώρων σε ολόκληρο το Νομό.

Οι αρχαιολογικοί - ιστορικοί αυτοί θησαυροί στεγάζονται πλέον στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, συνολικής έκτασης 557,807 τ.μ., η ίδρυση του οποίου αποτελούσε όνειρο γενεών της τοπικής κοινωνίας και είναι αποτέλεσμα και καρπός μακροχρόνιων και επίπονων προσπαθειών πολλών ανθρώπων. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου θα διαρθρώνεται γύρω από πέντε (5) θεματικές ενότητες:

• Αρχαιολογική - Ιστορική αναδρομή
• Οικισμοί των Ιστορικών χρόνων
• Όψεις του Δημόσιου Βίου
• Όψεις του Ιδιωτικού Βίου
• Η κάθοδος στον Άδη - τάφοι και ταφικά έθιμα

1. Αρχαιολογική - Ιστορική αναδρομή: διαχρονική παρουσίαση της Θεσπρωτίας από τη Μέση Παλαιολιθική περίοδο ως την Ύστερη αρχαιότητα.

2. Οικισμοί των Ιστορικών χρόνων: παρουσίαση των πρώτων πόλεων, -και κατά σειρά- πρωτευουσών του κοινού των Θεσπρωτών, της Ελέας και της Γιτάνης. Ακολούθως, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον οχυρωμένο οικισμό της Ντόλιανης (αρχαία Φανοτή), η οποία είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα πόλης με συνεχή κατοίκηση από την Προϊστορική, πιθανώς, εποχή ως την Οθωμανική περίοδο. Η εκθεσιακή ενότητα κλείνει με τον οικισμό του Λαδοχωρίου Ηγουμενίτσας των Υστερορωμαϊκών-Παλαιοχριστιανικών χρόνων.

3. Όψεις του Δημόσιου Βίου: Μέσα από επιλεγμένα ευρήματα και πληροφοριακό υλικό επιχειρείται η παρουσίαση των πολιτικών θεσμών και των δραστηριοτήτων του ατόμου ως πολίτη στο θεσπρωτικό χώρο. Η θεματική αυτή ενότητα περιλαμβάνει τις υποενότητες: οικονομική και πολιτική οργάνωση, δημόσια κτίρια, πόλεμος και οπλισμός και ναοί και λατρείες.

4. Όψεις του Ιδιωτικού Βίου: δίνονται στον επισκέπτη εικόνες της καθημερινής ζωής με έμφαση στην ύστερη ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή καθώς και στην ύστερη αρχαιότητα. Η θεματική αυτή ενότητα περιλαμβάνει τις υποενότητες: επαγγέλματα και ασχολίες, στο εσωτερικό του σπιτιού και γυναικείος καλλωπισμός.

5. Η κάθοδος στον Άδη - τάφοι και ταφικά έθιμα: η έκθεση επικεντρώνεται στην ανθρώπινη στάση και στην εξέλιξη των ταφικών μνημείων και εθίμων απέναντι στο φαινόμενο του θανάτου κατά το πέρασμα των αιώνων στο θεσπρωτικό χώρο.

Η ολοκλήρωση της έκθεσης του Μουσείου εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα προστασίας και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσπρωτίας, το οποίο συμπεριλαμβάνει την ανάδειξη τεσσάρων αρχαίων οικισμών, της Γιτάνης, της Ελέας, της Φανοτής - Ντόλιανης και του Δυμοκάστρου (αρχαία Ελίνα). Στα όρια του Νομού λειτουργεί σήμερα ένας μόνο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, αυτός του Πύργου Ραγίου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο αναμένεται να καλύψει αυτό το κενό, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως το κέντρο, που θα διαχέει το κοινό προς το δίκτυο των αρχαιολογικών προορισμών σε ολόκληρο το Νομό, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην πολιτιστική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Χρονολογικά, τα εκθέματα καλύπτουν όλες τις αρχαιολογικές - ιστορικές περιόδους, από τη Μέση Παλαιολιθική εποχή (50000 π.Χ.) ως τους Μεταβυζαντινούς χρόνους (17ος μ.Χ. αι.). Αντιπροσωπεύουν πλήθος κατηγοριών, όπως για παράδειγμα κεραμική, αρχιτεκτονικά μέλη, κοσμήματα, εργαλεία, νομίσματα, υαλουργία κλπ.

Τα εκθέματα στις προθήκες του Μουσείου, οργανωμένα σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης μουσειολογίας και με τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών (βίντεο, οθόνες αφής κλπ.), ζωντανεύουν στα μάτια του θεατή με τη βοήθεια πλούσιου πληροφοριακού και εποπτικού υλικού (κείμενα, υπομνηματισμός, χάρτες, σχέδια, εικόνες, διαγράμματα και αναπαραστάσεις αρχαίων αντικειμένων) και σκοπεύουν στην καλύτερη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό. Επιπλέον, για τους μαθητές θα λειτουργούν οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Επιπλέον, στόχος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, σε συνδυασμό με την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, είναι να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και μια ενεργή και δραστήρια περιφερειακή μονάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων, οργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις, εκδόσεις, διαλέξεις και επιστημονικές συναντήσεις, και να προσφέρει έτσι ένα δίαυλο επικοινωνίας και μια νέα πνοή στην ανάδειξη της πλούσιας αρχαιολογικής - πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Το Μουσείο θα έχει τις πόρτες του ανοικτές με δωρεάν είσοδο τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του κατά το 2010, ενώ στον όροφο υπάρχει πρόβλεψη για αναψυκτήριο -καφέ.

Πηγή: Arxaiologia, Proina Nea, Ministry of Culture  & Tourism

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates