Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Ένας νέος Ιστότοπος για την Ελληνική Αρχαιολογία




H Γαλλική Σχολή Αθηνών και η Βρετανική Σχολή Αθηνών ανακοίνωσαν την έναρξη της λειτουργίας ενός νέου ιστότοπου, Chronique des fouilles en ligne / Archaeology in Greece Online, στη διεύθυνση www.chronique.efa.gr και αφορά τα ετήσια χρονικά των αρχαιολογικών ερευνών στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές του αρχαίου κόσμου, που επιμελούνται και εκδίδουν εδώ και πολλά χρόνια οι δύο επιστημονικοί φορείς, τα οποία μετακομίζουν σταδιακά στον Παγκόσμιο Ιστό!

Στις 17 Δεκεμβρίου 2009, και ώρα 19:00, ο ιστότοπος θα παρουσιαστεί επίσημα από τους Διευθυντές της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Dominique Mulliez, και της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, Catherine Morgan, στην αίθουσα διαλέξεων της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής.

Η Γαλλική Σχολή Αθηνών και η Βρετανική Σχολή Αθηνών έχουν μια μακρά παράδοση συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης των αποτελεσμάτων της αρχαιολογικής έρευνας στην επιστημονική κοινότητα. Από το 1920 η Γαλλική Σχολή Αθηνών αφιέρωσε ένα μέρος του επιστημονικού περιοδικού Bulletin de Correspondance Hellénique, σε έναν εκτενή απολογισμό της αρχαιολογικής έρευνας στην Ελλάδα, την Κύπρο και, κάθε δεύτερη χρονιά, στον Κιμμέριο Βόσπορο (Chronique des fouilles et découvertes archéologiques). Η Βρετανική Σχολή Αθηνών συντάσσει το Archaeology in Greece, μια παρόμοια ετήσια ανασκόπηση, που εκδίδεται από κοινού με την Society for the Promotion of Hellenic Studies ως μέρος των Archaeological Reports από το 1954, το τελευταίο βήμα σε μια ιστορία κοινών εκδόσεων που φτάνει μέχρι την ίδρυση της Σχολής.

Η ενίσχυση αυτής της μακρόχρονης παράδοσης, αλλά και ο στόχος να ωφεληθούν αποτελεσματικότερα οι ενδιαφερόμενοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα οι μελλοντικές γενιές, από τον αυξανόμενο όγκο της επιστημονικής πληροφορίας που τους προσφέρεται, οδήγησε τις δύο αρχαιολογικές Σχολές στην ανάπτυξη αυτής της διαδικτυακής βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική δημοσίευση των χρονικών των αρχαιολογικών ερευνών. Η θετική ανταπόκριση της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στην πρόσκληση της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, οδήγησε στην ανάπτυξη αυτού του νέου, πρωτοποριακού ερευνητικού εργαλείου, που διατίθεται δωρεάν, Chronique des fouilles en ligne - Archaeology in Greece Online.

Πηγές: Arxaiologia, Ecole Française d’Athènes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates