Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ωρωπός Πρέβεζας: ένα χωριό ''πνιγμένο'' στον αμίαντο


Καρκινογόνο αμίαντο εισπνέουν εδώ και δεκαετίες οι 2.500 κάτοικοι του χωριού Ωρωπός Πρέβεζας. Τα 200 σπίτια του χωριού χτίστηκαν κατά την περίοδο της χούντας από τη δημόσια κατασκευαστική υπηρεσία ΜΟΜΑ με στέγες Ελλενίτ.

Σε αυτά κατοίκησαν το 1974 οικογένειες από τα χωριά Σέσεβο, Πολύβρυσο, Σφηνωτό και Τρίκαστρο, τα οποία είχαν κριθεί μη κατοικήσιμα εξαιτίας κατολισθήσεων. Σήμερα, 36 χρόνια μετά, οι στέγες έχουν φθαρεί και οι επικίνδυνες ίνες του αμιάντου απειλούν την υγεία των κατοίκων. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που τα τελευταία χρόνια με δικά τους έξοδα αποφάσισαν να αλλάξουν το επικίνδυνο υλικό. Αλλά και αυτοί το έκαναν χωρίς προφύλαξη, καθώς καμία αρμόδια υπηρεσία δεν τους προειδοποίησε ότι ο αμίαντος απαιτεί ειδικό χειρισμό κατά τη διάρκεια των εργασιών. Επιπλέον, οι παλαιές στέγες έχουν πεταχτεί σε διάφορα σημεία του χωριού και, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, παραμένουν εκεί ως εστίες ρύπανσης.

Η δημόσια υγεία στον Ωρωπό του Δήμου Λούρου απειλείται και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για βοήθεια κατοίκων και τοπικών φορέων προς τα κατά καιρούς αρμόδια υπουργεία δεν έχουν ληφθεί μέτρα. Οι πολίτες του χωριού ενημερώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 για την επικινδυνότητα του αμιάντου αλλά δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να προχωρήσουν σε άμεση αλλαγή των στεγών.

Γι΄ αυτό είχαν ζητήσει να τους χορηγηθούν άτοκα δάνεια από την Εργατική Εστία, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, διότι οι περισσότεροι είναι αγρότες και ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α. Πριν από λίγα χρόνια ζήτησαν από το τότε ΥΠ.Ε.ΧΩ.Δ.Ε. να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα, ώστε να γίνει η αντικατάσταση των στεγών αμιάντου από ειδικά συνεργεία. Ωστόσο ως σήμερα δεν έχουν πάρει καμία απάντηση.

Οπως αναφέρει ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) κ. Μ.Χάλαρης δεν αρρωσταίνει κανείς από την πρώτη επαφή με τον αμίαντο. Γίνεται επικίνδυνος όταν εισπνέεται σε υψηλές συγκεντρώσεις ινών για μεγάλο χρονικό διάστημα. ''Όσοι εργάζονται καθημερινά ή κατοικούν σε χώρους με αμίαντο μπορούν να υποστούν σοβαρές βλάβες. Εχει υπολογιστεί ότι απαιτούνται 10-40 χρόνια για να εκδηλώσει κάποιος ασθένεια που σχετίζεται με την έκθεση σε αμίαντο'', επισημαίνει ο κ. Χάλαρης.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates