Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Photo of the Day - Δωδεκάνησα, Πάτμος - Πέτρα της Καλικατσούς

© 2010 epirotica

Δωδεκάνησα, Πάτμος - Πέτρα της Καλικατσούς

Λαξευτά σκυλιά, σπηλιά, πηγάδια για τις ιερές τελετουργίες, τεχνητά σπήλαια για να τοποθετούνται τα αναθήματα, σκοτεινές κόγχες και γύρω το λαμπερό γαλαζοπράσινο της θάλασσας και το φαιόχρωμο των αλυκών.

Ένας βράχος που φλερτάρει με το φως και τη σκιά, είναι ο δεύτερος σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Παύλο Τριανταφυλλίδη στην περιοχή έχουν εντοπιστεί επιφανειακή κεραμική της ύστερης Χαλκοκρατίας (1100 π.Χ.) και λίθινα εργαλεία.

Η βραχώδης απόληξη που ονομάζεται Πέτρα της Καλικατσούς διαμορφώθηκε κατά τους ιστορικούς χρόνους σε υπαίθριο ιερό (από το 1600 π.Χ. ως τον 4ο αι. μ.Χ.). Οι λαξεύσεις στον βράχο διατηρούνται, όχι σε καλή κατάσταση, όπως και οι υδατοδεξαμενές που ήταν απαραίτητες για τις ιερές τελετουργίες.

Διάφοροι ερευνητές θεωρούν ότι ήταν ιερό, πιθανόν της Αφροδίτης, με συνεχή λατρεία ως και τους χριστιανικούς χρόνους, τότε που οι λαξευτοί χώροι χρησιμοποιήθηκαν ως ασκηταριά (7ος-14ος αιώνας).

Για την επιστήμη ο βράχος όπως και η γύρω περιοχή δεν είναι άλλο από ένα ηφαιστειακό λατυτοπαγές που σχηματίστηκε από την συγκόλληση πολλών ηφαιστειακών βολίδων και το σχήμα του συνδέεται από τον τρόπο γέννησης και σύνδεσης των υλικών της βασαλτικής λάβας από την οποία προήλθε.

Ο βράχος της Καλικατσούς είναι αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δράσης της Πάτμου που σχετίζεται με την υποβύθιση της Αφρικανικής πλάκας κάτω από την Ευρασιατική πλάκα. Πρόκειται για πέτρα που προήλθε από την τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής και η οποία συνέβη περίπου 4 εκ.χρόνια πριν. Οι εκρήξεις εκείνης της περιόδου εκτός από την Καλικατσού έδωσαν και το νοτιοδυτικό τμήμα από το νησί Χιλιομόδιο.

Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι μου έκανε τρομερή εντύπωση η παντελής έλλειψη ενημερωτικής πινακίδας σήμανσης του αρχαιολογικού χώρου. Όπως και ότι παντού αναφέρεται η ύστερη ιστορία του χώρου ως ασκηταριό.

Μοναδική σήμανση αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο νησί αποτελούσαν δύο πινακίδες για τον αρχαιολογικό χώρο ''Καστέλλι'' στο λιμάνι του νησιού, Σκάλα.  Φυσικά, αν θέλετε να ακολουθήσετε τη - μοναδική - σήμανση για την επίσκεψή σας στον αρχαιολογικό χώρο του Καστελλίου, χρειάζεστε στοιχειώδεις γνώσεις πεζοπορίας, τύχη, όρεξη για αναρρίχηση και βεβαίως πολύ νερό.

Η αρχαία ακρόπολη του νησιού δεν τυγχάνει της δέουσας προσοχής και προφανώς αυτό συμβαίνει με οτιδήποτε αρχαιότερο της Ιεράς Μονής.

2 σχόλια:

Subscribe to updates