Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Τέλος εποχής για το θρυλικό walkman της Sony



Oριστικά προς τις προθήκες των μουσείων τεχνολογίας οδεύει πλέον το φορητό κασετοφωνάκι ''walkman'' της Sony, το θρυλικό γκάτζετ-σύμβολο της δεκαετίας του 1980, η συσκευή που άλλαξε τον τρόπο ακρόασης της μουσικής.

Η απόφαση της Sony να διακόψει την παραγωγή της πρώτης φθηνής φορητής συσκευής αναπαραγωγής μουσικής σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, καθώς η τελευταία παρτίδα της νοσταλγικής συσκευής-φετίχ διατέθηκε από την εταιρεία σε ιάπωνες καταστηματάρχες ηλεκτρονικών ειδών.

Το πρώτο walkman, το οποίο ονομάστηκε freestyle στη Σκανδιναβία, soundabout στις Η.Π.Α. και stowaway στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυκλοφόρησε την 1η Ιουλίου 1979 στην Ιαπωνία με την κωδική ονομασία ΤΡS-L2 και πούλησε μόλις 5.000 κομμάτια τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του. Η συνέχεια όμως αποδείχτηκε θριαμβευτική, αφού η Sony κατάφερε να πουλήσει περίπου 220 εκατομμύρια κομμάτια του walkman στα 30 χρόνια εμπορικής ''ζωής'' του προϊόντος, εκμεταλλευόμενη κυρίως μια σειρά από εξαιρετικές διαφημιστικές εκστρατείες στήριξης του καινοτόμου προϊόντος της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την άνοιξη του 1979, λίγες εβδομάδες πριν από την επίσημη παρουσίαση του walkman, το τμήμα μάρκετινγκ της Sony απέστειλε δωρεάν για δοκιμή 100 walkman στα μεγαλύτερα μουσικά περιοδικά και στους διασημότερους δημοσιογράφους (που παρουσιάζουν μουσικά θέματα) της Ιαπωνίας, των Η.Π.Α. και της Βρετανίας.

Ύστερα από 31 συναπτά χρόνια ''ζωής'', το walkman έχει μπει σε εκατοντάδες εκατομμύρια σπίτια, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτυχία των επιγόνων τους: πρώτα των diskman, των φορητών συσκευών αναπαραγωγής CD, και σήμερα των μικροσκοπικών mp3 players και ιδίως των δημοφιλέστατων iΡod της Αpple.

Έτσι, μία ακόμη αγαπημένη συσκευή περνά στην ιστορία, μαζί με τις παραδοσιακές κασέτες της. Όσοι από εσάς έχετε walkman στο συρτάρι σας ή ξεχασμένο σε κάποιο ράφι, καλό θα είναι να το φυλάξετε, ως ένα χρυσό κομμάτι νοσταλγίας από μιαν άλλη, πιο αθώα εποχή.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates