Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Ιερό Απόλλωνα Αμυκλαίου, ένα ιερό διαφορετικό από τα άλλα




Ένας κολοσσιαίο Ιερό του 6ου αιώνα π.Χ., που όμοιό του δεν υπήρξε στην ελληνική αρχαιότητα, βρίσκεται σήμερα ''σπαρμένο'' σε όλες τις βυζαντινές εκκλησίες της κοιλάδας του Ευρώτα. Οι αρχαιολόγοι μαζεύουν τα κομμάτια ένα ένα...

Είναι ένας μικρός λόφος γύρω στα 200 μέτρα ύψος, φαλακρός στην κορυφή του, με μια μικρή εκκλησία που τον ονοματίζει: Αγία Κυριακή. Κάποια ερείπια εδώ κι εκεί δείχνουν ότι πριν από τους χριστιανούς τον είχαν επιλέξει πρώτοι οι αρχαίοι, αλλά και πάλι τα στοιχεία είναι ελάχιστα ώστε να αντιληφθεί ο τυχαίος επισκέπτης τη σημασία τους. Ποιος μπορεί να φανταστεί ότι εδώ βρισκόταν το πλέον εντυπωσιακό και αινιγματικό κτίσμα της αρχαιότητας;

Ένας κολοσσιαίος θρόνος για τον θεό Απόλλωνα, του οποίου το λατρευτικό άγαλμα, που βρισκόταν στο κέντρο του, υπερέβαινε κατά πολύ σε ύψος το αρχιτεκτονικό οικοδόμημα, αφού έφθανε στα 14,5 μέτρα! Ενα επιβλητικό, μαρμάρινο και περίτεχνα διακοσμημένο κτίριο του 6ου αιώνα π.Χ., που όμοιό του δεν υπήρξε άλλο στην ελληνική αρχαιότητα, δημιούργημα του φημισμένου γλύπτη και αρχιτέκτονα Βαθυκλή από τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας.

Από την άλλη, όμως, ποιος δεν συγκλονίζεται από το γεγονός ότι αυτό το τριώροφο, όπως υπολογίζεται, Ιερό του Απόλλωνα Αμυκλαίου στη Σπάρτη, κατακερματισμένο μέσα στους αιώνες, βρίσκεται σήμερα «σπαρμένο» σε όλα τα εκκλησάκια της κοιλάδας του Ευρώτα;

Στην περίπτωση του Αμυκλαίου ο καθηγητής και Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Άγγελος Δεληβορριάς άρχισε να ψάχνει για τα σπαράγματα του μνημείου από το 1966-68, όταν υπηρετούσε ως αρχαιολόγος στη Σπάρτη (Πολλά αρχιτεκτονικά μέλη του θρόνου μάλιστα έχει ήδη ταυτίσει και δημοσιεύσει).
Επέστρεψε, το 2005, επικεφαλής πλέον ενός ανασκαφικού και αναστηλωτικού προγράμματος, με υπεύθυνο των ανασκαφικών εργασιών τον αρχαιολόγο του Μουσείου Μπενάκη κ. Σταύρο Βλύζο και μια μεγάλη ομάδα από εξέχοντες επιστήμονες, ο στόχος ήταν σαφής: εντοπισμός του αρχαίου υλικού, είτε αυτό είναι ενσωματωμένο σε νεότερα κτίσματα είτε θα προέλθει από τις ανασκαφές στον χώρο, και η χρησιμοποίησή του στην αποκατάσταση του μνημείου.



Η εκκλησία της Αγίας Κυριακής είναι χτισμένη ολόκληρη από υλικό του ιερού. Ενα μνημειακών διαστάσεων αρχαίο μαρμάρινο κατώφλι είναι εντοιχισμένο στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Σκλαβοχώρι, στην οποία όμως έχουν εντοπισθεί συνολικά 15 αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά ή κιονόκρανα.
Στους Αγίους Θεοδώρους εντοπίστηκε ένα ακόμη. Ο Άγιος Νικόλαος έχει ενσωματωμένο αρχιτεκτονικό υλικό κυρίως από τον θρόνο. Και φυσικά δεν είναι τα μόνα. Άλλωστε αρχιτεκτονικά μέλη βρίσκονται και στο Μουσείο Σπάρτης. Δόμοι, ορθοστάτες, πλάκες δαπέδου, σπόνδυλοι κιόνων, κιονόκρανα τριών διαφορετικών τύπων σε συνδυασμό του ιωνικού με τον δωρικό ρυθμό, παραστάδες για θύρες με τόρμους για κιγκλιδώματα, τμήματα επιστυλίου και σίμης με φυτικό διάκοσμο, πλάκες από την οροφή περιμένουν να βρουν τη θέση τους.

Το αίτημα του αρχαιολόγου όμως για την αποτοίχισή τους, κυρίως όσον αφορά το βυζαντινό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, απορρίφθηκε πριν από λίγους μήνες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με το σκεπτικό της διατήρησης όλων των φάσεων της ιστορίας στα μνημεία και παρά την υπόσχεση της αποκατάστασης του ναού με νέο υλικό. Μια περαιτέρω συζήτηση ίσως δώσει τη λύση στο πρόβλημα και άλλωστε ο κ. Δεληβορριάς είναι αποφασισμένος να παλέψει για την επίλυσή του.

Η τριάδα
''Το ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνα μαζί με τα ιερά της Χαλκιοίκου Αθηνάς και της Ορθίας Αρτέμιδος συνάρθρωναν τη λατρεία της αρχαίας Σπάρτης, κάτι σαν την Αγία Τριάδα του χριστιανισμού. Μια τριάδα που ξεπερνούσε κατά πολύ τις εσωτερικές ανάγκες της τοπικής θρησκευτικότητας εκτονώνοντας τόσο καθημερινά αιτήματα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής όσο και τις πιεστικές ενστάσεις του ιστορικού βίου της πόλης'', όπως λέει ο ίδιος επιχειρηματολογώντας για τη σημασία του Αμυκλαίου.
Είναι πιθανόν άλλωστε ότι το μνημείο χτίστηκε ως επικύρωση της πολιτικής και στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ των δύο βασιλικών οίκων της Σπάρτης, των Αιγειδών και των Αγιαδών, υπό την προστασία του Απόλλωνα.

Πόσο εφικτή όμως είναι η ιδέα της αναστήλωσης ενός μνημείου που «δεν υπάρχει»; Το σχέδιο μοιάζει ουτοπικό, οι δυσκολίες, θεωρητικές και πρακτικές, φαντάζουν τεράστιες, όταν όμως ο κ. Δεληβορριάς αρχίζει να αναπτύσσει με πάθος και νεανικό ενθουσιασμό τα δεδομένα του εγχειρήματος, ένα προς ένα, όλα φαίνονται πιθανά. Και το «κυνήγι» των σπαραγμάτων του ιερού και η άδεια για τη χρήση τους αλλά κυρίως η απόδοση της άγνωστης ως σήμερα ακριβούς αρχιτεκτονικής μορφής του Αμυκλαίου. Γιατί κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς ήταν. Και παρ΄ ότι ο Παυσανίας βάζει τα δυνατά του τον 2ο μ.Χ. αιώνα για να το περιγράψει, βαθύτατα εντυπωσιασμένος από το μέγεθός του, τη μορφή του αλλά και από τον πλούσιο διάκοσμο, κάθε μελετητής ως σήμερα είχε να προτείνει μια διαφορετική εκδοχή.



Λεοντοπόδαρα
Τέσσερις βασικές αρχιτεκτονικές μονάδες υπήρχαν στο τέμενος του Αμυκλαίου θεού, όπως λέει ο κ. Δεληβορριάς. Ηταν ο θρόνος με το κολοσσιαίο ξόανο του Απόλλωνα, ο τάφος του Υακίνθου (η λατρεία του οποίου είχε προηγηθεί στον ίδιο χώρο), ο κυκλικός κλιμακωτός βωμός και, τέλος, ο περίβολος. Θεωρείται όμως πιθανόν ότι υπήρχαν και άλλα οικοδομήματα, συγκεκριμένα μια στοά αλλά και ένα πρόπυλο, όπως υποδεικνύουν τα ως τώρα ευρήματα. Οσο για τα επίπεδα του κτίσματος, το πρώτο ήταν το κάθισμα του θρόνου, το δεύτερο ήταν τα προεξέχοντα ερεισίχειρα, ενώ πιθανότατα υπήρχε και τρίτο, που ήταν η ράχη. Τρία τεράστια λεοντοπόδαρα που έχουν έρθει στο φως επιβεβαιώνουν άλλωστε ότι το αρχιτεκτόνημα είχε μορφή καθίσματος αφού πάντα οι αρχαίοι θρόνοι στηρίζονταν σε άκρα λεόντων. ''Αλλά και η ποιότητα της κατεργασίας του μαρμάρου είναι εξαιρετική, νομίζει κανείς ότι η επιφάνεια είναι ελεφάντινη'', επισημαίνει ο κ. Δεληβορριάς.

Ο Υάκινθος
Περί τα πέντε χιλιόμετρα νοτίως της σημερινής Σπάρτης βρίσκονται οι αρχαίες Αμύκλες, με τον λόφο να κατοικείται από την προϊστορική εποχή (2000-1600 π.Χ.) και με τη λατρεία του Υακίνθου, αυτής της προελληνικής θεότητας, να εγκαθιδρύεται από τη μυκηναϊκή εποχή (το μαρτυρούν και τα πολυάριθμα ειδώλια που έχουν έρθει στο φως). Οι Δωριείς στη συνέχεια θα σεβαστούν με το παραπάνω αυτή τη λατρεία: από την Αρχαϊκή εποχή το Αμυκλαίον θα αποτελεί σημαντικό πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της Σπάρτης, η οποία επιπλέον καθιερώνει τα Υακίνθια, εορτή που τελείται στο ιερό και συμβολίζει την πολιτική συμφιλίωση της δωρικής Σπάρτης, όπως εκφράζεται με τον Απόλλωνα, με τον προδωρικό πληθυσμό των Αμυκλών, που εκπροσωπείται από τον Υάκινθο. Παράλληλα στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. καλούν τον Βαθυκλή για να οικοδομήσει τον θρόνο.

Το βέβαιο είναι ότι το άγαλμα προϋπήρχε στη θέση αυτή τουλάχιστον μισό αιώνα πριν κατασκευαστεί ο θρόνος. Στην ουσία ήταν ένα ξύλινο ξόανο σε μορφή κίονα, επενδυμένο με μεταλλικά ελάσματα και με πρόσωπο επιχρυσωμένο. Το ίδιο έχει χαθεί, και λόγω του ευπαθούς υλικού του, σώζεται, όμως, όπως λέει ο κ. Δεληβορριάς, η εγκοπή του βάθρου μέσα στην οποία ήταν προσαρμοσμένο το κεντρικό ξύλο του ξοάνου. Πού «κοιτούσε»; Προς τον Ταΰγετο, προς τα δυτικά δηλαδή, ενώ μέσα στο βάθρο του ήταν ο τάφος του Υακίνθου, όπου κατά την πρώτη ημέρα των Υακινθίων γίνονταν σπονδές.

Ο διάκοσμος
Μόνο με την επιστράτευση πλούσιας φαντασίας μπορεί κανείς να σχηματίσει σήμερα την εντύπωση που έδινε το μνημείο στην αρχαιότητα. Ορατό από πολύ μακριά, λόγω του μεγέθους του, θα έλαμπε στο φως του ηλίου χάρη στο αστραφτερό του μάρμαρο, στις μεταλλικές επενδύσεις του αγάλματος και στις επιχρυσώσεις. Η ανάγλυφη διακόσμησή του εξάλλου με αναρίθμητες παραστάσεις, των οποίων τη λεπτομερή περιγραφή κάνει ο Παυσανίας, περιελάμβανε θεματικά όλη τη...μυθολογία, αν και με μια προτίμηση στον Ηρακλή, μυθικό ήρωα της δωρικής φυλής. Πού βρίσκεται άραγε όλο αυτό το υλικό;

''Ούτε μαρμάρινα, ούτε χάλκινα ανάγλυφα, αλλά ούτε γραπτούς πήλινους πίνακες θα βρούμε γιατί κάποιο σπάραγμα δεν θα είχε επιβιώσει ως σήμερα. Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν να φανταστούμε τις παραστάσεις ζωγραφισμένες σε ξύλινους πίνακες συναρθρωμένους με τα υπόλοιπα στοιχεία αυτής της εντελώς ανορθόδοξης αρχιτεκτονικής δημιουργίας'', καταλήγει ο κ. Δεληβορριάς.

Η ιστορία των ανασκαφών
Πολύ νωρίς, από τις αρχές του 19ου αιώνα, εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον για το Αμυκλαίον, χάριν της ανάγνωσης του Παυσανία, ενώ πρώτος ανασκαφέας του ιερού ήταν ο αρχαιολόγος Χρήστος Τσούντας το 1889-90, ο οποίος αποκάλυψε κτιστό ανάλημμα και τον περίβολο του ναού. Η ανασκαφή συνεχίστηκε το 1904 από τον Φουρτβέγκλερ και τον αρχιτέκτονα Φίχτερ και το 1907 από τον Α.Σκιά,ο οποίος μετακινώντας την εκκλησία της Αγίας Κυριακής εντόπισε ότι ο θρόνος βρισκόταν ακριβώς από κάτω.Το 1924 ακολούθησαν έρευνες από τον Ε.Βuschor και τον W.von Μassow, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τη λατρεία στον χώρο από τη Μυκηναϊκή εποχή.



Ενδιαφέρον όμως έχει η προσέγγιση κάθε μελετητή στη μορφή του ιερού. Άλλοι τοποθετούν το ξόανο εντός του θρόνου και άλλοι το ανεβάζουν επάνω του. Άλλοι θεωρούν ότι ξόανο και θρόνος έχουν το ίδιο ύψος, ενώ όλοι αναπτύσσουν τον διάκοσμο με διαφορετικό τρόπο. Παρ΄ όλα αυτά, αξίζει να αναφερθεί ότι σε όλες τις σχεδιαστικές αναπαραστάσεις δεσπόζει η ιδέα του καθίσματος. Όσον αφορά τη σύγχρονη έρευνα, το αποτέλεσμα θα προκύψει από τη συνεργασία του κ.Δεληβορριά με τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής κ.Μανόλη Κορρέ.

Πηγή: Το Βήμα

Ημερίδα για την ψηφιακή σύγκλιση στην Πρέβεζα




Εκδήλωση  με ενημερωτικό χαρακτήρα προγραμματίζει η Ν.Α. Πρέβεζας για την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας. Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στη σειρά των ενημερωτικών ημερίδων που έχει πραγματοποιήσει η Ν.Α. Πρέβεζας και αποσκοπεί στη διάχυση πληροφόρησης αναφορικά με το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης.

Όπως  χαρακτηριστικά αναφέρει ο Νομάρχης Πρέβεζας, κ. Ιωάννου, στόχος της Ν.Α. Πρέβεζας δεν είναι μόνο η ψηφιακή σύγκλιση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά η πλήρης μετάβαση του Νομού Πρέβεζας στην ψηφιακή εποχή και η υλοποίηση του οράματος για την ψηφιακή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας.

Τα  οφέλη που προκύπτουν από την  εφαρμογή των προγραμμάτων ψηφιακής σύγκλισης είναι πολλαπλά και  ιδιαίτερης σημασίας για τους πολίτες  του νομού. Ανάμεσα στα έργα που  έχουν υλοποιηθεί με χρηματοδότηση  από το Γ’ ΚΠΣ είναι το μεγάλο έργο της Ψηφιοποίησης αρχειακού υλικού της Ν.Α. Πρέβεζας, το οποίο εκτός του ότι διαφυλάσσει ηλεκτρονικά τον αρχειακό πλούτο του νομού, καθιστά εφικτή και εύκολη την πρόσβαση των πολιτών σε αυτόν.

Ένα ακόμα  σημαντικό έργο που έχει υλοποιήσει η Ν.Α. Πρέβεζας στα πλαίσια του Γ’ ΚΠΣ είναι το site του Νομού Πρέβεζας (www.preveza.gr), ο επίσημος διαδικτυακός τόπος των πολιτών του νομού. Παρόμοιο έργο, εξαιρετικής σημασίας για τους αγρότες του νομού αποτελεί η «Πύλη Αγροτικής Ανάπτυξης», ένας δικτυακός τόπος όπου μπορούν οι αγρότες του νομού Πρέβεζας, ακόμα και από το πιο απομακρυσμένο χωριό να ενημερωθούν και να διεκπεραιώσουν κάθε ζήτημα που αφορά την εργασία τους. Επίσης, έχουν υλοποιηθεί ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της Νομαρχίας και βεβαίως την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Στην  ημερίδα θα παρουσιαστούν οι Προτάσεις  Έργων που έχει υποβάλλει η  Ν.Α. Πρέβεζας για ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. και αφορούν μεγάλα ψηφιακά έργα για την επόμενη περίοδο. Ορισμένα από τα σημαντικότερα ψηφιακά έργα που προωθεί η ΝΑ Πρέβεζας είναι τα ακόλουθα:

  • Διαδραστικά εργαλεία για τη διάθεση ηλεκτρονικών υπηρεσιών κατάρτισης επιμόρφωσης και ψηφιακής ενσωμάτωσης ειδικών κοινωνικών ομάδων στο Νομό Πρέβεζας
  • Διαδραστικό Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών για την πολιτική προστασία και τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών του Νομού Πρέβεζας
  • Υπηρεσίες ΤΠΕ για την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση και συμμετοχή της ομογένειας στα τοπικά δρώμενα του Νομού Πρέβεζας
  • Ολοκληρωμένο περιβάλλον υποστήριξης ψηφιακών εμπορικών εκθέσεων και εφαρμογών e-commerce στο Νομό Πρέβεζας για την προβολή, πιστοποίηση και διάθεση των τοπικών προϊόντων
  • Παροχή ψηφιακών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση επενδυτών και επιχειρήσεων από τη Νομαρχία Πρέβεζας
  • «Ψηφιακός Καταναλωτής» - Καινοτόμος ηλεκτρονική πλατφόρμα της Νομαρχίας Πρέβεζας για την προστασία των καταναλωτών και την παροχή διαδραστικών υπηρεσιών στους πολίτες.

Πηγή: Hpeiros

Ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. επιβλήθηκε του Παναθηναϊκού Α.Ο. με 2-0




Η καρδιά του πρωταθλητή είναι εδώ. Ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. έδωσε απαντήσεις και είναι και πάλι το αφεντικό στο πρωτάθλημα. Νίκησε 2-0 τον Παναθηναϊκό Α.Ο., χθες, στο ''Γεώργιος Καραϊσκάκης'', με πρωταγωνιστή και σκόρερ τον Μήτρογλου (45'+1, 56') για τη 12η αγωνιστική της Super League.

Ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. εισήλθε με ορμή στον αγωνιστικό χώρο. Με άναρχο τρόπο και με το «σπρώξιμο» της εξέδρας, προσπάθησε να φέρει την κατάσταση στα μέτρα του. Ο Παναθηναϊκός Α.Ο. περίμενε στην άμυνα να περάσει το πρώτο…κύμα χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα. Τα κατάφερε και μάλιστα απείλησε πρώτος με το μακρινό σουτ στο 7’ από τον Cissé το οποίο εξουδετέρωσε ο Νικοπολίδης. Εκείνο του Maresca στο 9’ ήταν πιο επικίνδυνο, όμως ο Τζόρβας ήταν εξίσου έτοιμος.

Στο 11' ο Cissé απείλησε με πραγματικές αξιώσεις. Το σουτ που επιχείρησε, με τον Νικοπολίδη εξουδετερωμένο, σταμάτησε πάνω στον Raúl Bravo που είχε διαβάσει τη φάση και έσπευσε να καλύψει την εστία. Συμπερασματικά, ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. είχε μια ανούσια και φλύαρη υπεροχή και ο Παναθηναϊκός Α.Ο. τη μεγάλη ευκαιρία στο συγκεκριμένο διάστημα.



Στο 21’ ο Σαλπιγγίδης έκλεψε τη μπάλα δέκα μέτρα κάτω από τη σέντρα, την «έτρεξε» ως την εστία του Νικοπολίδη, ωστόσο λάθεψε στη μεταβίβαση της μπάλας και ξόδεψε μια σπουδαία ευκαιρία για τους φιλοξενούμενους την ώρα που οι Cissé και Gabriel βρίσκονταν σε πλεονεκτικές θέσεις. Στο 25’, σέντρα του Cissé βρήκε την οριζόντια δοκό του Νικοπολίδη, ο οποίος πάντως είχε αγγίξει τη μπάλα και την έβγαλε κόρνερ.

Με μακρινό αλλά άστοχο σουτ του Σαλπιγγίδη ξεκίνησε το επόμενο δεκάλεπτο. Στο 34’ ο Νικοπολίδης εξουδετέρωσε στο δεξιό παραθυράκι του την βολίδα του Βύντρα παραχωρώντας κόρνερ. Ο Παναθηναϊκός Α.Ο. κυριάρχησε στο συγκεκριμένο διάστημα, έψαξε το γκολ, έφτασε κοντά στην επίτευξή του, αλλά δεν δικαιώθηκε.

Ωστόσο, στο 45'+1, ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. έκανε το μεγάλο κόλπο! Κόντρα στη ροή του αγώνα, βάσει της εικόνας των δύο ομάδων στο Α' ημίχρονο, έκανε με τον Μήτρογλου το 1-0 ύστερα από κεφαλιά του Mellberg και ασίστ του Dudu Cearense.



Στο δεύτερο μέρος, ήταν ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. που δημιούργησε την πρώτη απειλητική κατάσταση στο 50’, όταν ο Raúl Bravo με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή υποχρέωσε τον Τζόρβα σε μια σταθερή απόκρουση στη δεξιά γωνία του.

Στο 54’ ο Zairi έκανε μια εξαιρετική σέντρα και ο Μήτρογλου γύρισε το κορμί του και με μαγικό σουτ δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Τζόρβα, κάνοντας το 2-0. Στο 65’ ο Παναθηναϊκός Α.Ο. έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψει στον αγώνα, αλλά ο Cissé δύο φορές από πλεονεκτική θέση δεν μπόρεσε να νικήσει τον ακατάβλητο και χθες Αντώνη Νικοπολίδη.

Η μαγική πάσα του Zairi στο 74’ ήταν έτοιμο γκολ για τον Μήτρογλου, ο οποίος σπατάλησε την ευκαιρία. Ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. θα είχε δώσει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του αν ο Óscar González στο 87΄ δεν έκανε ένα παιδικό πλασέ πάνω στον Τζόρβα από απόσταση δύο μέτρων.



Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. - Παναθηναϊκός Α.Ο.       2-0 (1-0)
45'+1, 54' Μήτρογλου.

Οι Συνθέσεις
Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (Zico): Νικοπολίδης, Żewłakow (28' Παπαδόπουλος Αβρ.), Mellberg, Raúl Bravo (63' Domi, 69' Πάντος), Γκαλίτσιος, Dudu Cearense, Maresca, Óscar González, Leonardo, Zairi, Μήτρογλου. 


Παναθηναϊκός Α.Ο. (Henk ten Cate): Τζόρβας, Σεϊταρίδης, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Sarriegi, Simão (63' Νίνης), Κατσουράνης, Gilberto Silva, Gabriel (56' Leto), Σαλπιγγίδης (75' Χριστοδουλόπουλος), Cissé.

Ιστορία των αναμετρήσεων - Πρωτάθλημα Ελλάδας
Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.-Παναθηναϊκός Α.Ο.

Πανελλήνια Πρωταθλήματα
1929-30 1-2
1930-31 3-1
1931-32 1-1
1932-33 2-0 Διακόπηκε εις βάρος του Π.Α.Ο.
1933-34 1-2
1934-35 2-0
1935-36 6-1
1936-37 2-0 ά.α
1938-39 2-1
1939-40 1-4
1948-49 2-0 Διακόπηκε εις βάρος του Π.Α.Ο.
1952-53 1-1
1953-54 1-1
1954-55 0-0
1955-56 0-0
1956-57 2-1
1957-58 0-1
1958-59 2-0
Α' Εθνική
1959-60 1-4
1960-61 1-0
1961-62 1-2
1962-63 3-2
1963-64 0-1
1964-65 1-1
1965-66 1-0
1966-67 4-0
1967-68 1-0
1968-69 2-1
1969-70 0-1
1970-71 0-1
1971-72 0-0
1972-73 2-0 Διακόπηκε εις βάρος του Π.Α.Ο.
1973-74 1-1
1974-75 2-1
1975-76 4-2
1976-77 1-1
1977-78 1-2
1978-79 1-0
1979-80 1-0
1980-81 0-0
1981-82 1-1
1982-83 2-1
1983-84 2-1
1984-85 0-0
1985-86 1-2
1986-87 2-1
1987-88 1-4
1988-89 1-1
1989-90 3-4
1990-91 0-0
1991-92 1-1
1992-93 1-0
1993-94 0-0
1994-95 1-1
1995-96 1-2
1996-97 1-0
1997-98 3-1
1998-99 0-0
1999-00 2-2
2000-01 1-0
2001-02 2-2
2002-03 3-0
2003-04 1-1
2004-05 1-0
2005-06 3-2
Super League
2006-07 0-1
2007-08 1-1
2008-09 0-0
2009-10 2-0

Σε επίπεδο Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, έχουν αναμετρηθεί 18 φορές με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό Σ.Φ.Π.
18 αγώνες - 9 νίκες - 5 ισοπαλίες - 4 ήττες, γκολ 29-16.

Σε επίπεδο Α' Εθνικής και Super League, χθες αναμετρήθηκαν για 51η φορά με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό Σ.Φ.Π.
51 αγώνες - 22 νίκες - 18 ισοπαλίες - 11 ήττες, γκολ 65-49.

Σύνολο: 69 αγώνες - 31 νίκες - 23 ισοπαλίες - 15 ήττες, γκολ 94-65.

Photos: InTime

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Αίγυπτος, Γκιλφ Κεμπίρ: σπηλαιογραφίες 10.000 ετών / Gilf Kebir, Egypt: 10,000 years old cave art



Το οροπέδιο Γκιλφ Κεμπίρ (Gilf Kebir ή Gilf al-Kabir) στα νοτιοδυτικά της ερήμου Σαχάρα στην Αίγυπτο, ήταν κάποτε ο τόπος όπου αναπτύχθηκε ένας πρώιμος αιγυπτιακός πολιτισμός, ο οποίος άφησε πίσω του θεαματική τέχνη των σπηλαίων.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποτε κάποιος θα μπορούσε να ζήσει στο άγονο Γκιλφ Κεμπίρ, ένα απομακρυσμένο, ερημικό οροπέδιο από ψαμμίτη, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Αίγυπτο. Ωστόσο, περίπου 10.000 χρόνια πριν, το νερό, η βλάστηση, τα ζώα και η ανθρώπινη ζωή, κυριαρχούσε στον άκαρπο τόπο.

Αυτός ο εδώ και αιώνες ξεχασμένος προϊστορικός πολιτισμός, που κάποτε άνθησε στο Γκιλφ Κεμπίρ, άφησε το στίγμα του με τη μορφή της ζωγραφικής των σπηλαίων και άλλων μορφών τέχνης στον βράχο, σε μέρη όπως είναι το θεαματικό ''Σπήλαιο των Κολυμβητών'' (Wadi Sura).
Το τελευταίο ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του 1930 από τον Ούγγρο Κόμη και εξερευνητή László Almásy (ο οποίος αργότερα έγινε μυθιστορηματική προσωπικότητα στο βιβλίο του Michael Ondaatje «Ο Άγγλος Ασθενής», το οποίο προσαρμόστηκε σε μια πολυβραβευμένη με Όσκαρ ταινία). Παρουσιάζει σε όλους τους τοίχους του κομψούς και μικροσκοπικούς ανθρώπους εν ώρα κολύμβησης.



Οι απεικονίσεις είναι πιο «χλωμές» σε σύγκριση με τις σκηνές που απεικονίζονται στο ''Σπήλαιο Foggini-Mestekawi'' και ανακαλύφθηκαν πολύ πρόσφατα, το 2003, από τα μέλη ενός συλλόγου που δραστηριοποιείται σε εκδρομές στην έρημο, τον Zarzora Expeditions.
Φέρει σιλουέτες δεκάδων χεριών (δεν διαφέρει ιδιαίτερα από το Cueva de la Manos στην Αργεντινή), καθώς και αναπαραστάσεις κυνηγιού, αλιείας, παιχνιδιών, γονιών που κρατούν στα χέρια τους τα παιδιά τους, ή ακόμη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απεικονίσεις μοιάζουν λίγο με ανθρώπους που παίρνουν μαθήματα χορού.
Ζώα υπάρχουν επίσης σε μεγάλο αριθμό, γαζέλες, καμηλοπαρδάλεις, σκυλιά και λιοντάρια. Πιο περίεργο και συναρπαστικό απ' όλα είναι «το τέρας», ένα περίεργο, ακέφαλο πλάσμα, με ένα σώμα σαν ταύρος ή ελέφαντας και τα πόδια ενός άνδρα. Πιθανώς παρουσιάζονταν από τους αρχαίους Αιγυπτίους κι αντιπροσώπευαν αυτό που θεωρούσαν ως μετάβαση από τη ζωή στον θάνατο.



English version
The Gilf Kebir (or Gilf al-Kabir) is a barren 7,770-square-kilometre sandstone plateau rising 300 metres above the floor of the desert in the far southwest of Egypt.

Habitation of Gilf Kebir dates back to the Stone Age, some 10,000 years ago. Between approximately 10,000 and 7,000 years ago, water ran through the region, and a prehistoric civilization flourished there. They left their imprint in the form of cave and rock art, found most-notably at two sites: the Cave of Swimmers and Foggini-Mestekawi Cave.



The Cave of Swimmers (Wadi Sura), which features fine images of tiny people swimming across the walls of the cave, was located in the 1930s by Hungarian Count and explorer László Almásy. He was later fictionalised as the core character in Michael Ondaatje's novel ''The English Patient'', which was adapted into a multi-Academy Award winning movie.

The Foggini-Mestekawi Cave is a recent discovery in the arid, barren Gilf Kebir plateau in the Sahara Desert of southwest Egypt. It contains some spectacular examples of prehistoric Egyptian rock art, dating from around the time of the last Stone Age, when the climate in the area was much more hospitable and people thrived.
There are scores of silhouettes of human hands, as well as depictions of people engaged in various different acts: hunting, playing games, fishing, swimming, dancing and holding hands with children. Animals are shown too - gazelles, dogs, giraffes and lions - as well as a mysterious creature known as "the beast", which has a bull-like body, no head and the legs of a man. It appears to devour humans, and may have been dreamed up by prehistoric man as a representation of the spiritual transition from life to death.



Πηγή / Source: Heritage Key

Η Klik Records παρουσιάζει το Way Out West - Soundsystem σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη / Klik Records Presents Way Out West - Soundsystem in Athens & Thessaloniki




Klik Records Presents Way Out West Soundsystem

Η Κlik Records παρουσιάζει το δίδυμο των Jody Wisternoff & Nick Warren, τους Way Out West σε δύο μοναδικές εμφανίσεις. Οι West Out West επιστρέφουν στην χώρα μας προκειμένου να παρουσιάσουν ζωντανά δείγματα από την νέα τους δισκογραφική δουλειά καθώς επίσης και ένα Back 2 Back DJ set, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στο νέο συναυλιακό χώρο του Fuzz Live Music Club και την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου στην Θεσσαλονίκη, στο Vogue Club.


English version
Klik Records presents Way Out West in two unique shows. Jody Wisternoff and Nick Warren are back in order to present samples of their latest work plus a back2back DJ set.
Way Out West will appear on Friday, 4th of December @ Fuzz Live Music Club in Athens and on Sunday, 6th of December @ Vogue Club in Thessaloniki. 

Οn Stage
Alex Dimou Live, Adrianos Papadeas
Doors Open: 21:00 

Pre-sales
Klik Records, Metropolis, fnac, Public

Fuzz Live Music Club
Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος

Photo of the Day


Photo by Olivier Vin

Νεαρά κορίτσια με σχολικές στολές στην Αβάνα, Κούβα.


English version
Young girls in school uniform in La Havana, Cuba.

Πηγή / Source: National Geographic

Το φεστιβάλ ''48 Hour Film Project GO GREEN 2009'' στην Αθήνα




Το κορυφαίο διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους 48 Hour Film Project κλείνει την φετινή χρονιά με μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία με οικολογική διάσταση, παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Francesco Vitali presents: 48 Hour Film Project GO GREEN Athens 2009
(11 – 21 Δεκεμβρίου 2009)

Ένας καινούριος θεσμός ξεκινά το 2009 για να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο: Το 48 Hour Film Project Go Green! Η Αθήνα γίνεται το κέντρο του κόσμου, παράλληλα με τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στην Κοπεγχάγη (7-12/12/2009), ενώ από το 2010 θα φιλοξενεί παράλληλα και το διεθνές διαγωνιστικό του Φεστιβάλ, το αντίστοιχο δηλαδή Filmapallooza!

Οι νέοι κινηματογραφιστές και δημιουργοί στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την προστασία του πλανήτη μας, μέσα από το κινηματογραφικό τους φακό. Η πρόσκληση για αιτήσεις συμμετοχής στο www.48hourproject.gr διαρκεί μέχρι και την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, ενώ το Φεστιβάλ ήδη απολαμβάνει μεγάλη απήχηση.



Το μεγάλο έπαθλο για το νικητή του Πρώτου Βραβείου 2009 είναι η απευθείας συμμετοχή του στο Φεστιβάλ των Καννών 2010. Οι 15 καλύτερες ταινίες του 48 Hour Film Project Go Green, Athens 2009 θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, για να προβληθούν στα πλαίσια των εθνικών Φεστιβάλ 48 Hour Film Project 2010 διαφόρων χωρών.

Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους  πολυβραβευμένους κορυφαίους δημιουργούς Γιάννη Σμαραγδή, Σωτήρη Γκορίτσα, Ευανθία Ρεμπούτσικα και Κατερίνα Ευαγγελάκου.

Οι 15 καλύτερες ταινίες του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν στο Village Park Ρέντη, τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στα πλαίσια την απονομής των βραβείων του 48HFP GO GREEN Athens 2009.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ έχει ως εξής:
  • Kick-Off Event – 11 Δεκεμβρίου: οι ομάδες κληρώνονται το μήνυμα στο οποίο πρέπει να βασίσουν τις ταινίες τους και ξεκινούν την παραγωγή. Χώρος διεξαγωγής: Village Park Ρέντη
  • Drop-Off Event – 13 Δεκεμβρίου: οι αρχηγοί των ομάδων παραδίδουν τις ολοκληρωμένες ταινίες τους. Χώρος διεξαγωγής: Village Park Ρέντη .
  • GO GREEN Εvent στην Τεχνόπολη – 16 Δεκεμβρίου σε συνεργασία με τους χορηγούς επικοινωνίας. Χώρος διεξαγωγής: Αίθουσα Βαρέλι στην Τεχνόπολη.
  • Awards Ceremony – 21 Δεκεμβρίου: Τελετή βράβευσης νικητών και απονομή βραβείων.

image001
image002
image004image005

Τα έσοδα των προβολών των ταινιών θα διατεθούν στη
image006

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Στη θέση ''Τζίνες'' της Θάσου τα αρχαιότερα λατομεία της Ευρώπης


Νάξος, αρχαίο λατομείο μαρμάρου

Την πλούσια εξορυκτική δραστηριότητα στα νησιά του Αιγαίου με αφετηρία την αρχαιότητα εξετάζει ο επιστημονικός τόμος ''Ορυχεία στο Αιγαίο'', που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μέλισσα.

Υπάρχουν οι μεγάλες οροσειρές της Ευρώπης, τα Πυρηναία, οι Αλπεις, τα Καρπάθια, τα Βαλκάνια, αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν και τα νησιά του Αιγαίου. Ποιο το ζητούμενο; Ενα κοινό χαρακτηριστικό τους: ο πλούτος σε μεταλλικά ορυκτά. Κάτι μάλιστα που στον ελλαδικό χώρο είχε εντοπιστεί ήδη από την ανώτερη Παλαιολιθική εποχή, δηλαδή περί το 18000 π.Χ., έτσι που οι εξορύξεις ώχρας στη θέση ''Τζίνες'' της Θάσου να αποτελούν, με τα ως τώρα δεδομένα, την αρχαιότερη μεταλλευτική δραστηριότητα στην Ευρώπη.

Τα ορυχεία (όρος στον οποίο περιλαμβάνονται και τα μεταλλεία και λατομεία) των νησιών του Αιγαίου της βιομηχανικής εποχής είναι το αντικείμενο που διερευνήθηκε από ομάδα επιστημόνων με συντονισμό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Και το αποτέλεσμα είναι ένας τόμος βιομηχανικής αρχαιολογίας («Ορυχεία στο Αιγαίο», εκδόσεις Μέλισσα), στον οποίο εξετάζεται η εξορυκτική δραστηριότητα σε 35 νησιά του Αιγαίου κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Αλλά επειδή η ιστορία είναι πολύ παλιά, η αρχή της δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στην αρχαιότητα. Γιατί από πολύ νωρίς οι κάτοικοι του Αιγαίου είχαν αρχίσει να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους των νησιών είτε για να κατασκευάσουν τα σπίτια τους είτε για να δημιουργήσουν έργα τέχνης ή ακόμη κάνοντας εξαγωγές των πρώτων υλών που εξορύσσονταν, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του εμπορίου, τη διεύρυνση της επικοινωνίας, την αύξηση του πλούτου.
Εντυπωσιακή μάλιστα υπήρξε εξαρχής η εφευρετικότητα των ανθρώπων προκειμένου να πάρουν την πολύτιμη ύλη. Κέρατα ελαφιού είχαν χρησιμοποιηθεί ως σφήνες, ενώ οι κροκάλες από τα ποτάμια ήταν τα εργαλεία κρούσης των ανθρώπων από τα ορυχεία ώχρας στην περιοχή των Λιμεναρίων στη θέση ''Τζίνες'' της Θάσου, όπως αναφέρει στο κείμενό της για τις ''Εξορυκτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας'' η αρχαιολόγος κυρία Λίνα Μενδώνη.



Περίφημη θα πρέπει να υπήρξε και η Μήλος κατά την προϊστορία, λόγω του οψιδιανού (ύλη κατάλληλη για κατασκευή μαχαιριών) που εξαγόταν σε όλη τη Μεσόγειο, τουλάχιστον από τη μεσολιθική εποχή (8000 π.Χ.). Τα πρώτα δείγματα μεταλλουργίας χαλκού όμως εμφανίζονται στη Θάσο κατά τη νεότερη νεολιθική εποχή (5000 π.Χ.).
Μία χιλιετία μετά, τα μέταλλα κάνουν την «εμφάνισή» τους και νοτιότερα: μεταλλουργικά λείψανα της εποχής έχουν εντοπιστεί στην Κεφάλα της Κέας, χάλκινα αντικείμενα έχουν βρεθεί στη σπηλιά Ζα της Νάξου, ενώ χρήση χαλκού βεβαιώνεται και στη Θάσο. Η διάδοση του νέου υλικού εξάλλου θα αλλάξει άρδην τη ζωή των ανθρώπων. Και, όπως σημειώνει η κυρία Μενδώνη, ''η νέα τεχνολογία σήμαινε και νέες ιδέες και νέα δυναμική στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της πρώιμης εποχής του χαλκού (δηλαδή η 3η χιλιετία π.Χ.)''.



Φούρνοι Κορσέων, αρχαίο λατομείο μαρμάρου

Χαρακτηριστικοί είναι οι οχυρωμένοι οικισμοί που έρχονται στο φως από τις ανασκαφές στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Ιμβρος, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σκύρος), οι οποίοι είχαν εμπλοκή στη μεταλλουργία. Τα παράδειγμα της Πολιόχνης στη Λήμνο ίσως υπερέχει μάλιστα, γιατί δεν είναι τυχαίο ότι το νησί σχετίζεται και με την Αργοναυτική Εκστρατεία και την αναζήτηση της τεχνικής για την παραγωγή του χρυσού.

Την ίδια εποχή τον δικό τους ρόλο διαδραματίζουν οι Κυκλάδες, όπου εξαπλώνεται η εξόρυξη μαρμάρου, με το οποίο παράγονται χρηστικά και λατρευτικά αντικείμενα, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται η επεξεργασία των μετάλλων: στην Κύθνο, στη Σίφνο, στη Σέριφο, στην Άνδρο, στην Κέα.
Η «μηλία γη» ήταν διάσημη για τη ζωγραφική και τη φαρμακευτική, το ίδιο και η «κιμωλία γη» για τη φαρμακευτική, την υφαντουργία, την υγιεινή. Η Νάξος εξάλλου ήταν ονομαστή για τα πλούσια κοιτάσματα σμύριδας και μαρμάρου, το οποίο μαζί με αυτό της Πάρου ήταν τα καλύτερα (το πλέον διάσημο είδος «παρίας λίθου» ήταν ο λυχνίτης: καθαρός, κατάλευκος, διαφανής).
Στη Θάσο, όμως, έχει αρχίσει από τον 6ο αιώνα π.Χ. η εξόρυξη χρυσού (άργυρος εξορυσσόταν από την πρώιμη χαλκοκρατία), η Λέσβος, η Σκύρος και η Σκυροπούλα είχαν λατομεία μαρμάρου, τραβερτίτη είχε η Κως.


Ιnfo
''Ορυχεία στο Αιγαίο''
Εκδόσεις Μέλισσα
σελ. 300
τιμή: 90 ευρώ


Πηγή: Το Βήμα

Βρέθηκε εντυπωσιακό μακεδονικό τείχος στη Βεργίνα / Impressive Macedonian Wall Revealed in Vergina, Greece



Την καλύτερα σωζόμενη οχύρωση της Μακεδονίας αποτελούν τα τμήματα του αρχαίου μακεδονικού τείχους, που αποκάλυψε η ανασκαφή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.),  στις παρυφές της αρχαίας πόλης της Βεργίνας (Αιγές).

Η εντυπωσιακή οχυρωματική κατασκευή έχει συνολικό μήκος 3,5 χλμ. και πλάτος, σε ορισμένα σημεία, 2,80 μέτρα. Οπως μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της πανεπιστημιακής ανασκαφής κ. Παναγιώτης Φάκλαρης, ''όλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του τείχους, αλλά και τα ανασκαφικά στοιχεία, ομόφωνα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατασκευή του ανάγεται στα χρόνια της βασιλείας του Κασσάνδρου, και συγκεκριμένα μετά τις αρχές του 3ου αι. π.Χ., εποχή κατά την οποία η Μακεδονία γνωρίζει μια περίοδο εμφύλιων συγκρούσεων και εξωγενών επεμβάσεων.
 Η γεωγραφική θέση της πιερικής αυτής πόλης, πάνω στον αμαξιτό δρόμο που οδηγούσε από τα λιμάνια της Πύδνας και της Μεθώνης προς την Ανω Μακεδονία, καθιστούσε απαραίτητη την οχύρωσή της για την εξασφάλιση και τον έλεγχο της σημαντικής αυτής διάβασης''.

Όπως ανέφερε ο κ. Φάκλαρης, σε ολόκληρο το τμήμα του τείχους που αποκαλύφθηκε (περί τα 2/3 σε συνολικό μήκος 3,5 χλμ.) διαπιστώθηκε η ενσωμάτωση στην κατασκευή του, οικοδομικού υλικού σε δεύτερη χρήση, προερχόμενου από άγνωστα, κατεστραμμένα δημόσια κτίρια της πόλης.

Η ανασκαφή αποκάλυψε, επίσης, πλήθος αγγείων, ειδωλίων και νομισμάτων, ανάμεσά τους και ένα χάλκινο νόμισμα του Κάσσανδρου με κεφαλή του Ηρακλή στον εμπροσθότυπο και ιππέα στον οπισθότυπο, που χρονολογεί και το τείχος μαζί και με τα άλλα αρχιτεκτονικά και ανασκαφικά στοιχεία, μετά τις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα.




English version
Parts of an ancient wall, which discovered during the excavations of the Aristotle University of Thessaloniki (A.U.TH.) on the outskirts of the ancient city of Vergina (Aeges), in prefecture of Imathia, are the best preserved fortifications of ancient Macedonia ever found.

This impressive wall has a total length of 3.5 km and a width, at some points, of 2.80 m. "All the architectural features of the wall, but the archaeological evidence, unanimously suggest that the wall dated in the years of the reign of Cassander, early 3rd century B.C. when Macedonia had a period of external interventions. City's location, on the street leading from the ports of Pydna and Methoni to Upper Macedonia, required the fortification to ensure and control this important crossing", said the head of excavations, mr.Panayiotis Faklaris.

As reported, in the entire section of the wall, which was revealed (2/3 of a total length of 3.5 km), found second use material, coming from unknown, damaged public buildings of the city.



The excavation also revealed numerous vases, figurines and coins, among them a bronze coin of Cassander, on obverse head of Herakles, and on the reverse a horse rider, since the beginning of 3rd century B.C.

Πηγή / Source: To Vima

Photo of the Day


Photo by Billy Weeks

Αγόρια παίζουν μπέιζμπολ σ'έναν βοσκότοπο αγελάδων στο Σαν Γκρεγκόριο (San Gregorio) της Νικαράγουα.


English version
Boys play baseball in a cow pasture in San Gregorio, Nicaragua.

Πηγή / Source: P.D.N.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Ψηφιδωτά 4.000 ετών αποκαλύπτονται στο Gonur του Τουρκμενιστάν / 4,000 Years old Mosaics revealed in Gonur of Turkmenistan




Ψηφιδωτά με φτερωτούς λέοντες, ψάρια και ανθρώπινες φιγούρες στόλιζαν τους νεκρικούς θαλάμους ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ. στη Μαργιανή, στο σημερινό Τουρκμενιστάν.

Βρέθηκαν από τον ελληνικής καταγωγής Ρώσο αρχαιολόγο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδη, στη νεκρόπολη του Γκονούρ (Gonur), στην έρημο Κάρα Κουμ (Kara Kum), όπου σκάβει τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Ως τώρα είχαν βρεθεί μόνο ψηφιδωτά με γεωμετρικές απεικονίσεις, που χρονολογούνται στην 3η χιλιετία π.Χ. Θεωρεί ότι είναι τα αρχαιότερα ψηφιδωτά με ζωόμορφες απεικονίσεις.




Τα ψηφιδωτά του Γκονούρ είναι πολύχρωμα, αλλά δεν σώζονται σε καλή κατάσταση. Οι τάφοι είναι πλούσιοι, βασιλικοί, αλλά συλημένοι οι περισσότεροι ήδη από την αρχαιότητα, όπως έχει διαπιστώσει  ο, γεννημένος στην Τασκένδη το 1929, αρχαιολόγος.

Τον τελευταίο χρόνο πήγε δύο φορές στο Γκονούρ για ανασκαφές. Στο σημείο που έχει επικεντρώσει την έρευνά του, αποκαλύπτει τη βασιλική φάση της νεκρόπολης. Στα ψηφιδωτά ευρήματα δίνει ιδιαίτερη σημασία γιατί, όπως λέει ''στον κόσμο υπάρχουν τέσσερα κέντρα αρχαίου πολιτισμού: του Αιγαιακού, της Μεσοποταμίας, της Ινδίας και της Κίνας κι εμείς ανακαλύψαμε στη Βακτριανή και τη Μαργιανή το πέμπτο κέντρο πολιτισμού''.

Φέτος ανασκάφηκαν νέοι τάφοι, στο συνολικής έκτασης 10 εκταρίων νεκροταφείο. O κ. Σαρηγιαννίδης υποθέτει ότι εκεί βρίσκεται  η κοιτίδα της πρώτης μονοθεϊστικής θρησκείας, του ζωροαστρισμού.

Οι νεκροί του Γκονούρ, πρωτεύουσας της αρχαίας Μαργιανής, μιας πλούσιας προϊστορικής πόλης με ανάκτορα, ήταν μετανάστες από τη Μεσόγειο. Οι άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν στην Kεντρική Ασία κατά την 3η χιλιετία π.Χ. προέρχονταν από το Κουρδιστάν, τη Συρία, την Ανατολία και το Αιγαίο.

''Είχαν ως θρησκεία τον Ινδο-Ιρανικό παγανισμό. Από αυτόν εξελίχθηκε αργότερα ο ζωροαστρισμός. Οι βωμοί της φωτιάς, η προσεκτική αποθήκευση της στάχτης, οι σπονδές με υγρά από τη σύνθλιψη της κάνναβης κι άλλων παραισθησιογόνων ουσιών, η καθαρότητα της γης, η ταφή σκύλων, είναι μερικά χαρακτηριστικά του πολιτισμού που εισήχθη το 2.200 π.Χ.'', λέει ο κ. Σαρηγιαννίδης.


English version
Mosaics with winged lions, fish and human figures adorned the funerary chambers from the 3rd millennium B.C. in Margiana, now Turkmenistan.

The mosaics were found in the necropolis of Gonur, in the Kara Kum Desert, by the Greek-Russian archaeologist Viktor Sarianidi, after thirty years of excavations. We believe it is the oldest mosaics (3rd millennium B.C.) having zoomorphic representations. So far, have been found only in geometric representations.

The mosaics of Gonur are colorful, but they survived in poor condition. The royal tombs are rich, but most of them were looted during the antiquity,as revealed by the archaeologist, who was born in Tashkent in 1929.

Last year, he excavated twice Gonur. He focused on the reveals of the royal necropolis of the site. Gives special attention at the mosaic findings, as he claims that "the world has four centers of ancient civilization: the Aegean, Mesopotamia, India and China, so we have discovered in Bactria and Margiana the fifth''.

This year, quite, new graves were excavated in a total surface area of the 10-hectares cemetery. Mr. Sarianidi suggests that this is the cradle of the first monotheistic religion of Zoroastrianism.

Deads of Gonur, capital of ancient Margiana, a rich prehistoric city with palaces, were immigrants from the Mediterranean. People, coming from Kurdistan, Syria, Anatolia and the Aegean, settled in Central Asia during the 3rd millennium B.C.

According to Mr. Sarianidi, Zoroastrianism originated in Gonur. ''Fire altars, the careful storage of ashes, the libations from crushed cannabis and other hallucinogenic substances, the purity of the earth, burying dogs are some characteristics of the culture that was introduced in 2200 B.C.''



Πηγή / Source: Eleftherotypia, Heritage Institute

Η Google ψηφιοποιεί τις αρχαιότητες του Εθνικού Μουσείου του Ιράκ / Google to digitise antiquities at Iraq National Museum




Η Google βάζει χιλιάδες εικόνες από αρχαία αντικείμενα του Εθνικού Μουσείου του Ιράκ στη Βαγδάτη, online στο διαδίκτυο, το οποίο αποτελεί μέρος της προσφοράς των Η.Π.Α.  για να προσελκύσουν ξένες εταιρείες να επενδύσουν στο Ιράκ.

Το σύγχρονο Ιράκ ήταν κάποτε γνωστό ως Μεσοποταμία, μια περιοχή που θεωρείται από πολλούς ως το "λίκνο του πολιτισμού". Το μουσείο στεγάζει μια από τα ωραιότερες συλλογές αρχαιοτήτων της Μεσοποταμίας στον κόσμο.

Αλλά τα χιλιάδων ετών έργα τέχνης από τους πολιτισμούς των Βαβυλώνιων, Σουμέριων και Ασσύριων, καθώς και από την πρόσφατη ιστορία του Ιράκ, δεν είναι ορατά μετά την εισβολή, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και για ανακαίνιση.

Οι εργαζόμενοι της Google έχουν ''τραβήξει'' περισσότερες από 14.000 φωτογραφίες των αρχαιοτήτων, έχοντας στόχο να τις θέσουν online στις αρχές του 2010. Οι θησαυροί της Nimrud, μια συλλογή χρυσών κοσμημάτων, η οποία ανακαλύφθηκε στο βόρειο Ιράκ, θεωρείται από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα του 20ου αιώνα, και υπήρχαν φόβοι ότι θα μπορούσε να έχει εξαφανιστεί από το χάος μετά την εισβολή.

Το Εθνικό Μουσείο έπεσε θύμα εκτεταμένων λεηλασιών μετά την εισβολή. Τα στρατεύματα των Η.Π.Α. απέτυχαν να το προστατεύσουν, όταν κατέλαβαν τη Βαγδάτη πριν από έξι χρόνια. Περίπου 6.000 από τα συνολικά 15.000 κλεμμένα αντικείμενα έχουν επιστρέψει, δήλωσαν αξιωματούχοι του Ιράκ.



English version
Google is putting thousands of images of ancient artifacts at Iraq's National Museum in Baghdad online, part of a U.S. bid to entice foreign firms to invest in Iraq.

What is now modern-day Iraq was once known as Mesopotamia, a region considered by many as the "cradle of civilization". The museum houses one of the finest Mesopotamian collections in the world.

But its millennia-old artifacts from Babylonian, Assyrian and Sumerian cultures, as well as Iraq's more recent history, have been largely closed to public view since the invasion due to security concerns and for renovation.

Google employees have taken more than 14,000 pictures of the antiquities and aim to put them online in early 2010. The museum's Nimrud treasures, a collection of gold jewelry excavated in northern Iraq, are considered one of the most important archaeological finds of the 20th century and there had been fears they might have disappeared in the post-invasion chaos.



The National Museum fell prey to widespread looting after invading. U.S. troops failed to protect it when they took Baghdad more than six years ago. Around 6,000 of the 15,000 items stolen have since been returned, Iraqi officials said.

Πηγή / Source: Reuters

Έκθεση με αφίσες διαφημίσεων στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας / Poster advertising Exhibition in Nuremberg, Germany




Διαφημίσεις προίόντων σε αφίσες είναι το επίκεντρο μιας νέας μεγάλης Έκθεσης στη Νυρεμβέργη (Nürnberg)  της Γερμανίας.  Η Έκθεση ''Plakativ! Produktwerbung im Plakat'' επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην ιστορία και τη λειτουργία της διαφημιστικής πινακίδας.

Με 350 αφίσες από γνωστές μάρκες, όπως η Coca-Cola, Nivea και άλλες, το Γερμανικό Εθνικό Μουσείο "άνοιξε" ένα φανταστικό κατάστημα παρουσιάζοντας το σκηνικό του κόσμου των προϊόντων τροφίμων, νοικοκυριών, καλλυντικών, μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ανακαλύψτε, πέραν των κλασικών της γραφιστικής και λιγότερο γνωστές αφίσες.

Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις διαφημιστικές στρατηγικές των μεγάλων εμπορικών σημάτων, από την Agfa ως την Zündapp. Η "Συλλογή Αφισών της Νυρεμβέργης'' είναι μόνιμα δανεισμένη από την Μ.Κ.Ο. GfK Verein, στο Γερμανικό Εθνικό Μουσείο.

Η αφίσα είναι, όπως η σύγχρονη επιχείρηση διαφήμισης, ένα δημιούργημα της βιομηχανικής παραγωγής προϊόντων από τον 19ο αιώνα. Η οπτική ''ευχαρίστηση'' που προσέφερε, γεφύρωσε το χάσμα ανάμεσα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές, επέστησε την προσοχή σε νέα προϊόντα, δημιούργησε και σχημάτισε τις νέες καταναλωτικές ανάγκες.



English version
Product advertising in the poster is the focus of a new major exhibition in Nuremberg  (Nürnberg), Germany. ''Plakativ! Produktwerbung im Plakat'' Exhibition shows the history and operation of advertising posters.

With 350 posters of well-known brands such as Coca-Cola, Nivea and other, German National Museum (Germanisches National Museum) "opened" an imaginary store presenting the backdrop of the world of food, household, cosmetics, the media and leisure time. Discover, in addition to classics of graphic design and lesser known posters.

Visitors can learn interesting facts about the advertising strategies of major brands such as Agfa from A to Z, as Zündapp. The "Nuremberg poster collection'' is a permanent loan of the GfK Verein, a N.P.O., to the German National Museum.

The poster is, as the modern advertising business at all, a creature of the industrial commodity production of the 19th century. With its visual enticements, it bridged the gap between producers and consumers, called attention to the brand new products, created and formed new consumer needs.
pes and values to appeal to potential buyers. 



''Plakativ! Produktwerbung im Plakat''
19.11.2009 - 11.04.2010

Germanisches Nationalmuseum
Kartäusergasse 1, 90402, Nürnberg
Tel.: 0911-1331-0
Website: gnm.de


Πηγή / Source: German National Museum

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Photo of the Day


Photo by Caren Firouz

Μουσουλμάνοι πιστοί κυκλώνουν το Κάαμπα (Ka'bah), μέσα στο Μεγάλο Τζαμί στην ιερή πόλη της Μέκκα (Mecca), στη Σαουδική Αραβία. Μετά τις πρωινές προσευχές, πραγματοποιούν ένα μίνι προσκύνημα (hajj), πριν την επίσημη έναρξη του φετινού προσκυνήματος.

Το hajj είναι το προσκύνημα στη Μέκκα. Πραγματοποιείται από την 7η ως τη 13η ημέρα του Dhu al-Hijjah, δωδέκατου μήνα του Ισλαμικού ημερολογίου. Κάθε άτομο περπατάει επτά φορές γύρω από το Κάαμπα με φορά αντίθετη από εκείνη των δεικτών του ρολογιού, μεταξύ άλλων τελετουργιών.

English version
Muslim pilgrims circle the Ka'bah inside the Grand Mosque in the holy city of Mecca, Saudi Arabia. After morning prayers, they are performing a mini hajj, before the start of this year's haij pilgrimage.

Hajj is a pilgrimage to Mecca. It occurs from the 7th to 13th day of Dhu al-Hijjah, the 12th month of the Islamic calendar. Each person walks counter-clockwise seven times about the Ka'bah, amongst other rituals.

Πηγή / Source: Reuters

Ισοπαλία 0-0 ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. στην Ολλανδία




Ουσιαστικός ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. πήρε αυτό που ήθελε, χθες, απέναντι στην Alkmaar Zaanstreek (0-0), για την 5η αγωνιστική των Ομίλων του U.E.F.A. Champions League, και πλέον χρειάζεται ένα βαθμό απέναντι στους ''κανονιέρηδες'' της Arsenal F.C.,  για να προκριθεί στη φάση των ''16''.

Το παιχνίδι, που διεξήχθη στο A.Z. Stadion, είχε εξαιρετικό ρυθμό από τα πρώτα κιόλας λεπτά, παρά τον δυνατό άνεμο Για τον Ολυμπιακό Σ.Φ.Π. ο αέρας ήταν αρκετά ευνοϊκός στο πρώτο μέρος κι αυτό προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ο Zairi στο 7' με σουτ από πλάγια θέση, όμως η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του Romero.



Μοναδικός "πονοκέφαλος" για τους Πειραιώτες ήταν ο Lens που στο 22' και στο 29' έφτασε κοντά στο γκολ, όμως η μπάλα και στις δύο περιπτώσεις κατέληξε άουτ. Στο 28' ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. είχε μια καλή στιγμή να απειλήσει, όμως η κεφαλιά του Μήτρογλου ύστερα από σέντρα του Zairi κατέληξε στα χέρια του Romero.

Η μεγαλύτερη φάση του πρώτου μέρους ήταν "ερυθρόλευκη". Μετά από ωραίο συνδυασμό, ο αμαρκάριστος Zairi, αντί να σουτάρει, πλάσαρε δίνοντας την ευκαιρία στον Romero να σώσει την εστία του.



Στην επανάληψη πάντως τα πράγματα ήταν αρκετά πιο δύσκολα για τους παίκτες του Zico αφού οι γηπεδούχοι πάτησαν γκάζι και έψαχναν το γκολ. Είχαν μάλιστα δύο πολύ καλές στιγμές για να παραβιάσουν την εστία του Νικοπολίδη. Στην πρώτη (62') το σουτ του Holman πέρασε άουτ, ενώ στην δεύτερη ο Έλληνας πορτιέρο έδιωξε εντυπωσιακά σουτ του Wernbloom που είχε αλλάξει πορεία μετά από κόντρα.

Οι "ερυθρόλευκοι" ήταν το απόλυτο αφεντικό στα τελευταία λεπτά, καθώς όχι μόνο δεν απειλήθηκαν καθόλου, αλλά είχαν δύο καλές στιγμές να φύγουν από την Ολλανδία με το τρίποντο της νίκης. Παρόλα αυτά ούτε ο Leonardo στο 84', ούτε ο Dudu Cearense στο 85' κατάφεραν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα και ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. πλέον θέλει έναν βαθμό με την Arsenal F.C. στις 9 Δεκεμβρίου, για να πάρει την πρόκριση στους "16".

Alkmaar Zaanstreek - Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.        0-0


Συνθέσεις
Alkmaar Zaanastreek (Roland Koeman): Romero, Swerts, Pocognioli, Moisander, Moreno, Mendes da Silva, Schaars (89' Martens), Dembélé (68' Pellè), Wernbloom, Holman (78' Ari), Lens.

Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (Zico): Νικοπολίδης, Żewłakow, Mellberg, Raúl Bravo, Γκαλίτσιος, Dudu Cearense, Maresca, Óscar González, Leonardo, Zairi (90'+3 Πάντος), Μήτρογλου.

Διαιτητής: Alberto Undiano Mallenco (Ισπανία)

Η Βαθμολογία (σε 5 αγώνες)
Arsenal F.C.                   4-1-0 12-4  13
Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.         2-1-2   3-5   7
Royal Standard de Liège 1-1-3   6-8   4
Alkmaar Zaanstreek       0-3-2   3-7   3

Photos: In Time
Subscribe to updates