Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Emporiki Bank: Κεφαλαιακή ενίσχυση 1 δισ. ευρώ από την Crédit Agricole



Επιβεβαιώνει τη στρατηγική αναδιάρθρωσης της Emporiki Bank η νέα διοίκηση της Crédit Agricole με την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 1 δισ. ευρώ.  Αμεσα αναμένεται και η τυπική έγκριση από το Δ.Σ. της Emporiki Bank και με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί, εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Η νέα διοίκηση του γαλλικού ομίλου θα αναλάβει τις αρμοδιότητές της τυπικώς από το Μάρτιο του 2010 και «κληρονομεί» τα προβλήματα από την Emporiki Bank, αλλά και την Calyon ενώ είναι ενδεικτικό ότι τα μεγέθη της πρώτης ήταν αυτά που έπληξαν κατά κύριο λόγο τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ομίλου.

Πάντως, η Crédit Agricole υπερέβη τις εκτιμήσεις των αναλυτών και με τη νέα διοίκηση προχωρά σε διαφορετική θεώρηση των δραστηριοτήτων της.

Jean-Paul Chifflet
Ο νέος ισχυρός άνδρας του Oμίλου είναι ο Jean-Paul Chifflet που διαδέχεται στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου τον Georges Pauget, στον οποίο χρεώθηκαν λανθασμένες επιλογές, μεταξύ των οποίων και οι αρνητικές εξελίξεις στην Emporiki Βανκ. Η τελευταία μάλιστα στοίχισε, σύμφωνα με Γάλλους αναλυτές, τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στον Jean Frederic de Leusse, ο οποίος ήταν Πρόεδρος στην Εmporiki Bank και υποψήφιος διάδοχος του Pauget.

To μεσοδιάστημα
H τοποθέτηση του νέου επικεφαλής απηχεί εσωτερικές ισορροπίες στον όμιλο που έχει ιδιάζουσα δομή καθώς αποτελείται από περιφερειακές τράπεζες ενώ θα ακολουθήσει στα μέσα του 2010 η αντικατάσταση του προέδρου Rene Carron από τον Jean-Marie Sander, επίσης στέλεχος της Credit Agricole. Στο μεσοδιάστημα ως την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του διευθύνοντος συμβούλου, η τράπεζα θα λειτουργεί εύλογα με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του κ. Chifflet, ο οποίος είναι υπέρμαχος της ριζικής περικοπής δαπανών.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Σε αυτή τη φάση, πρόθεση του γαλλικού Ομίλου είναι η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Emporiki Bank που ανακοινώθηκε στις 7 Οκτωβρίου. Η κεφαλαιακή ενίσχυση αποτελεί προτεραιότητα προκειμένου η τράπεζα να αυξήσει τον δείκτη Tier I στο 8% και να μπορεί να καλύψει έτσι τις ανάγκες για το 2010 και 2011. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιάσει μάλιστα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Emporiki Bank, Αlain Strub -o oποίος ανέλαβε ακριβώς με στόχο να μειώσει δραστικά το κόστος- η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2010.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης τοποθετεί την επιστροφή στην κερδοφορία στα τέλη του 2011 και περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση του κόστους κινδύνου, τον περιορισμό των εξόδων και τη βελτίωση της εμπορικής απόδοσης. Ο κ. Strub είχε εκτιμήσει ότι η τράπεζα θα έχει φέτος, χωρίς τις θυγατρικές εσωτερικού, ζημίες της τάξης των 570 εκατ. ευρώ, από ζημίες 500 εκατ. ευρώ το 2008, με πρόβλεψη να περιοριστούν στα 300 με 350 εκατ. ευρώ το 2010 και να περάσει σε κέρδη έστω οριακά το 2011 και να υπερβεί τα 250 εκατ. ευρώ το 2013.

Ο στόχος για το 2009 είναι η επίτευξη καθαρών εσόδων από τραπεζικές εργασίες της τάξης των 730 εκατ. ευρώ φέτος και η αύξησή τους σε πάνω από 850 εκατ. ευρώ το 2011.
 

Πηγή: Η Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates