Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Η γέννηση ενός νέου ωκεανού



Η ξαφνική εμφάνιση ενός τεράστιου ρήγματος το 2005 στην Αιθιοπία, εκεί όπου οι τεκτονικές πλάκες απομακρύνονται η μία από την άλλη, σηματοδότησε την αρχή της γέννησης ενός νέου ωκεανού, επιβεβαιώνει διεθνής ομάδα γεωλόγων.

Τον Σεπτέμβριο του 2005 το ηφαίστειο Νταμπάχου (Dabbahu) στην Περιφέρεια Αφάρ (Afar) της Αιθιοπίας εξερράγη για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία. Μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, το μάγμα που ανέβηκε μέχρι την επιφάνεια δημιούργησε μια νέα τάφρο προς τα νότια. Το ρήγμα, μέσου πλάτους επτά μέτρων, επεκτάθηκε σε μήκος 80 χιλιομέτρων.

Εξαρχής, οι γεωλόγοι υποψιάστηκαν ότι το ρήγμα θα συνεχίσει να διευρύνεται μέχρι να δημιουργήσει έναν νέο ωκεανό. Στο μακρινό μέλλον, σε εκατομμύρια χρόνια, η Αιθιοπία και το γειτονικό Τζιμπουτί θα μετατραπούν σε νησί. Έπειτα από χρόνια μελετών και συνεχών μετρήσεων της σεισμικής δραστηριότητας, ο Atalay Ayele, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα (Addis Ababa University) και οι υπόλοιποι επιστήμονες, βεβαιώθηκαν ότι ο μηχανισμός που γέννησε το νέο ρήγμα είναι ίδιος με τη διαδικασία που δημιουργεί τις λεκάνες των ωκεανών, όταν οι υποθαλάσσιες τεκτονικές πλάκες αποκλίνουν και αφήνουν μια νέα λωρίδα πυθμένα να στερεοποιηθεί ανάμεσά τους.



Πηγή: Geophysical Research Letters, University of Rochester

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates