Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Google Chrome OS, μια ματιά στο μέλλον



Οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την επόμενη εορταστική περίοδο του 2010 για να εξακριβώσουν κατά πόσο το νέο λειτουργικό σύστημα Chrome OS που ετοιμάζει η Google, θα φέρει όντως την επανάσταση που υπόσχεται, μεταξύ άλλων να ανοίγει ένας φορητός υπολογιστής τόσο γρήγορα όσο μια τηλεόραση και, επιπλέον, να καταστεί περιττός ο σκληρός δίσκος του!

Η εταιρία για πρώτη φορά έκανε μια αρχική παρουσίαση των χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων του νέου δωρεάν και ανοικτού λειτουργικού συστήματος, που προορίζεται κατ’ αρχήν για τα ελαφρά χαμηλού κόστους netbooks και υπόσχεται να τα κάνει να ξεκινούν σε λιγότερα από επτά δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και το B.B.C.

Το Chrome OS, που μοιάζει περισσότερο με πρόγραμμα πλοήγησης στο διαδίκτυο (browser), παρά με παραδοσιακό λειτουργικό, ίσως τελικά αποτελέσει σοβαρό ανταγωνιστή των Microsoft Windows (που έχουν κατακτήσει το 90% της παγκόσμιας αγοράς), αλλά και του νέου λειτουργικού Snow Leopard της Apple, καθώς σε επόμενο στάδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πιο «βαρείς» υπολογιστές.
Αποτελεί έτσι την «απάντηση» της Google στην πρόκληση της Microsoft με τη νέα μηχανή αναζήτησης Bing.

Η Google έχει καθυστερήσει μερικούς μήνες στο αρχικό χρονοδιάγραμμα του νέου λειτουργικού, ώστε οι εξωτερικοί προγραμματιστές να συνεισφέρουν σε αυτό, καθώς το σύστημα αναπτύσσεται με τη λογική του λογισμικού ανοικτού κώδικα (open source).
Η Google επίσης δεν πρόκειται να παίρνει χρήματα από τις εταιρίες κατασκευής κομπιούτερ, οι οποίες θα χρησιμοποιούν το νέο λειτουργικό της (ήδη οι Acer και HP έχουν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον), όπως δωρεάν δίνει ήδη και το νέο λειτουργικό της σύστημα Android για τα «έξυπνα» κινητά.

Το Chrome OS είναι ένα ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια της Google να εξοικειωθούν οι χρήστες με το «υπολογιστικό νέφος» (cloud computing) και να διατηρούν πλέον τις εφαρμογές και τα δεδομένα τους όχι στους υπολογιστές τους, αλλά σε απομακρυσμένους υπολογιστές τρίτων παρόχων υπηρεσιών, όπως η Google. Στο πλαίσιο αυτό, τα μελλοντικά P.C.s που θα «τρέχουν» το Chrome OS, δεν θα διαθέτουν καν σκληρό δίσκο!

Το netbook με Chrome OS θα είναι φτιαγμένο για ένα κόσμο συνεχούς ευρυζωνικής σύνδεσης, όπου πολλές λειτουργίες του P.C. δεν θα γίνονται πια από το ίδιο, αλλά από μεγάλα μηχανήματα «κάπου» στο web. Ο χρήστης αυτόματα θα συνδέεται με το «νέφος» του διαδικτύου για να «τρέξει» τις εφαρμογές του.

Δεν θα χρειάζεται καθόλου να εγκαθιστά και να ενημερώνει (updates) σε αυτές, κάτι που θα γίνεται αυτόματα. Τα Chrome OS PCs θα μπορούν να εκτελούν ορισμένες λειτουργίες όταν είναι offline, όμως πρωταρχικά θα είναι σχεδιασμένα για να συνδέονται συνεχώς στο internet.

Έτσι, αν κανείς χάσει το netbook του, δεν θα χάνει και τα δεδομένα του που θα βρίσκονται αποθηκευμένα σε τεράστιους εξωτερικούς servers της Google και θα μπορεί να έχει πάντα πρόσβαση σε αυτά, απλώς αγοράζοντας ένα νέο P.C.

Κάπως έτσι, τα νέα Chrome OS P.C.s θα μοιάζουν περισσότερο με τηλεόραση παρά με κομπιούτερ και θα μπορούν να ανοίγουν σε χρόνο ρεκόρ (το πολύ σε επτά δευτερόλεπτα) μετά το πάτημα του πλήκτρου 'power' Ακόμη και τα πιο γρήγορα μηχανήματα που «τρέχουν» Windows, σήμερα χρειάζονται τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα (έως και ένα λεπτό, αν όχι περισσότερο) για να ανοίξουν.


Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates